Odalović: Mešanje Zorana Milanovića ne pomaže, sa KiM su proterani i Hrvati

Govoreći o situaciji u Bosni i Hercegovini, Veljko Odalović kaže da je problem nepoštovanja osnovnog dokumenta – Dejtonskog sporazuma, kojim se praktično okončava rat u toj zemlji i definiše njena budućnost.

„Oni koji su stali iza takvog dokumenta su počeli odmah posle usvajanja da nastavljaju ono što su u ratu započeli. Meta je i dalje bila Republika Srpska i to traje i danas“, kaže Odalović.

Dodaje da treba da se „vratimo izvornom Dejtonu, poštujemo što nosi i rešimo to za dobrobit svih koji tamo žive, jer nikome nije dobro“. „BiH nije funkcionalna država – tamo nije dobro ni Srbima, ni Bošnjacima, ni Hrvatima“, ističe Odalović.

Kaže da je i Slobodan Milošević potpisao Dejtonski sporazum, te da smo mi njegov garant.

„Imamo direktnu obavezu da bdimo nad njime i da insistiramo da živi i funkcioniše. Naš je interes da funkcioniše, kao i da sa Republikom Srpskom gradimo što bolje odnose i da je podržavamo u opstanku sa svim ovlašćenjima, što je davno zapisano“, ističe gost Jutarnjeg programa.

Govoreći o izjavi hrvatskog predsednika da ne razume zemlje članice EU koje nisu priznale kosovsku nezavisnost, Odalović smatra da mešanje Zorana Milanovića ne pomaže, jer su sa prostora KiM proterani i Hrvati.

„Kao što smo imali Dejtonski sporazum, tako smo imali i Rezoluciju 1244 koja je okončala sukobe na prostorima KiM. Imamo ponašanje istih centara i prema BiH i prostoru KiM“, kaže Odalović.

Ističe da Priština odbija dijalog sa Beogradom, te da Rusija ima principijelan stav, koji se poklapa sa našim.

„Hoćemo i poštovanje Rezolucije 1244, međunarodno preuzetih obaveza i na tome treba da insistirati i dalje. Najvažnije je da se zajedno izborimo za poštovanje potpisanih obaveza“, dodaje Odalović.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar