Odalović: Izlaznost od preko 30 odsto daje pun legitimitet referendumu

Veljko Odalović kaže da je izlaznost na referendumu o promenama Ustava u delu koji se odnosi na pravosuđe bila na očekivanom nivou.

„Izlaznost je velika u odnosu na kratak rok i na jednu temu koja nije previše zaintrigirala širu javnost. To je usko stručna tema, ali izlaznost od preko 30 odsto je nešto što u svakom slučaju daje pun legitimitet sprovedenom referendumu jer blizu dva miliona ljudi je izašlo na referendum“, ističe Odalović.

 

Rezultati potvrđuju

 

Naglašava da su rezultati potvrdili da je put kojim su pošli vlada i predlagači Akta dobio podršku.

Odalović kaže da je Aljbin Kurti pokušao da dobije u kosovskom parlamentu verifikaciju svojih stavova koje je ranije izrekao i da je preduzeo mnoge radnje da spreči Srbe sa Kosova i Metohije da glasaju na referendumu.

„Žao mi je što su oni koji su na njega vršili pritisak radili to dosta nežno i on je ocenio da je to nebitno. Nisu uspeli da ga nateraju da promeni retoriku i stav“, ističe Odalović.

 

Srbi ne mogu da glasaju u svoj državi?

 

Kaže da je apsurd što je Kurti mogo da glasa u tuđoj državi – Albaniji, a Srbi ne mogu u svojoj.

„To njega ne interesuje. On ima neki svoj cilj i dosta je autističan. Očigledno je da ovo ne bi mogao da radi, a da nema neku podršku. Snaga onih koji ga ubeđuju je mnogo veća od načina na koji postupaju. I grupa Kvinte i evropski i američki posrednici, svi oni imaju mehanizme“, smatra Odalović.

Ističe da se nada da će prevladati razum i da će oni koji ponavljaju da je dijalog jedino rešenje naterati Prištinu da se vrati dijalogu i pronalaženju rešenja koja neće poniziti ni Beograd ni Prištinu.

„Ovo je trenutak alarm za međunarodnu zajednicu da shvati šta se dešava na prostoru Kosova i Metohije“, naglašava Odalović.

 

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar