Novi život „Bele mačke“ najstarije pirotske kuće

Ekipa RTS-a načinila je jedan od poslednjih snimaka kuće porodice Panajotović, poznatije kao „Bela mačka“.

Prošle godine ovo izuzetno arhitektonsko delo se urušilo. Stručnjaci Muzeja Ponišavlja uspeli su, neposredno pre rušenja, da iz kuće izvuku sve dragocenosti.

„I tom prilikom smo pronašli veoma interesantnu i dragocenu građu na osmansko-turskom jeziku, zatim građu na crkveno-slovenskom jeziku u lokalnoj redakciji i građu na bugarskom jeziku“ kaže Mila Panajotović, kustos Muzeja Ponišavlja.

Tako se rodila ideja da se „Bela mačka“ sačuva za početak makar u knjizi. Sagrađena sredinom 19. veka, kuća porodice Panajotović ima bogatu i zanimljivu istoriju.

„Božil Katin je morao da dobije dozvolu od lokalnih gradskih vlasti da bi mogao da podigne ovako velelepnu kuću za to vreme. I kuća je i građena za jednog hrišćanina, ali pod uslovom da Turci koriste gornji sprat kao konak“ objašnjava Mila Panajotović, kustos Muzeja Ponišavlja.

Grad Pirot planira da iz temelja obnovi kuću „Bela mačka“, uz pomoć Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Nišu.

Idejni projekat je već završen, jer su, osim detaljne dokumentacije, sačuvani i vredni delovi kuće.

„Planiramo da tamo otvorimo Muzej ćilimarstva. Smatramo da takav muzej gradu Pirotu zbog kulturnog nematerijalnog nasleđa treba i da na programu prekogranične saradnje taj projekat kandidujemo kako bi bio finansiran“, kaže Miloš Colić, zamenik gradonačelnika Pirota.

Izgradnjom kuće „Bela mačka“, Pirot bi obogatio kulturnu i turističku ponudu, a svetski poznate šare konačno bi dobile svoj dom.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar