Niču voćnjaci u školskim dvorištima – ko stoji iza neobične akcije

Ovih dana u dvorištima zrenjaninskih osnovnih škola niču voćnjaci, a reč je o akciji kojom su se deca i nastavnici priključili gobalnom projektu ACT Fondacije „Pokret sadnje voća“, koji za cilj ima ekološke efekte i nudi najmlađima uvek dostupno voće.

Ovoga puta učenici nižih razreda OŠ „Servo Mihalj“ zasadili su 80 sadnica jabučastog, jagodičastog i orašastog voća, čiji će plodovi narednih godina biti dostupni svima.

Zrenjanin je prvi grad u Srbiji koji se priključio globalnoj akciji sadnje voća u školama, a sve je počelo pre nekoliko dana uz učešće više stotina osnovaca. Cilj je da se u celom svetu do kraja ove godine zasadi 100.000 sadnica voća.

„Urađeno je u šest škola u Zrenjaninu i cilj nam je da do proleća zasadimo 1.000 sadnica, sve zavisi kako nas vreme bude služilo. Zrenjanin je jedan od prvih gradova, mada se uporedo sadi u Nišu, Valjevu, Novom Sadu, Beogradu, Vršcu“, kaže Maja Halasev, koordinator projekta „Pokret sadnje voća“ za Srbiju.

Devi Mohan, predsednica ACT fondacije, kaže da su aktivni u više od 80 zemalja, a da su registrovani u 18.

„Tu gde smo registrovani 100 posto se dešava, a stalno mi javljaju evo mi smo uradili, tako da to se menja, ali cilj nam je do kraja ove godine zasadimo 100.000. Sada smo na 23.450“, rekla je Devi Mohan.

Dugoročno gledano projekat sadnje voća u školama trajaće naredne tri godine, a najavljeno je učešće i vrtića, srednjih škola i fakulteta većine gradova u Srbiji kao bi se omasovio pokret neobičnog ekološkog uređenja urbanih sredina.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar