Nema ni boju, ni ukus, ni miris – možete li prepoznati da vam je neko stavio drogu u piće

Takozvana droga za silovanje nema ni ukus ni miris i gotovo je nemoguće prepoznati je u piću.

„Ona se koristi s namerom da se neko zloupotrebi. Motiv ne mora biti silovanje, može biti i pljačka, a cilj je da se osoba onesposobi i da joj se onemogući da reaguje. Njene motorne funkcije budu poremećene, gubi mogućnost zdravog rezonovanja“, objašnjava magistar farmacije Aleksandra Dimitrijević.

Najpopularnija među tim drogama je dži-ejč-bi, koja nema ni boju, ni ukus ni miris, a njeno dejstvo kreće već nakon desetak minuta.

„Njeno dejstvo podseća na dejstvo alkohola. Žrtva je raspoložena, spremna da pleše, stanje ide do euforije, nema inhibicija, ali sa uzimanjem dalje doze osoba počinje da gubi sposobnost da se kreće, dobija vrtoglavicu, mučninu, ponekad dolazi do povraćanja“, navodi Dimitrijevićeva.

Psihijatar dr Diana Raketić objašnjava da je maksimalan efekat „droge za silovanje“ od jednog do pet sati.

Navodi da onaj koji ima nameru da zlostavlja procenjuje situaciju i čeka trenutak kada žrtva počne da se žali da joj je muka, da je malaksala, da ne može da stoji.

„On će vam navodno pružiti pomoć, da izađete napolje, da budete na svežem vazduhu i to je trenutak kada se dešavaju ta zlostavljanja“, kaže Raketićeva.

Da bi delovala, ova droga ne mora da se meša sa alkoholom, ali kada se pomeša, može da dovede čak i do kome. Javlja se i neka vrsta amnezije, pa se žrtva ne seća šta se dogodilo.

Kako se zaštititi 

Sagovornice RTS-a ističu da jedino što možemo da uradimo jeste da budemo oprezni i da pored sebe imamo nekog prijatelja koji će primetiti promenu u našem uobičajenom ponašanju.

Dimitrijevićeva ističe da je potreban poseban oprez ako idemo na neko novo mesto, u nepoznat kafić, kao i da tražimo da se služi piće u neotvorenoj flaši, limenci.

„Ako se otvori piće, pa vi napustite mesto, budite oprezni i, ako niste sigurni, poručite novo piće. Dobro je da u okolini imate nekoga ko vas zna, ko vidi promene u vašem ponašanju“, rekla je Dimitrijevićeva.

Takve droge mogu da se delimično izbace tako što se iskoristi aktivni ugalj, ili neki laksativ koji bi izazvao povraćanje. „Treba što pre otići do mesta gde će se isprati želudac i pratiti vitalne funkcije, odrediti na koji organ je delovala droga“, rekla je Dimitrijevićeva.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar