Na ulicama Almatija mirno, građani u redovima za hranu

Vlasti su apelovale na stanovnike Almatija da ostanu mirni i ne napuštaju domove bez potrebe. U predgrađima Almatija se čuju sporadični pucnji, a vlasti tvrde da je reč o antiterističkoj operaciji.

Aerodrom u gradu je i dalje zatvoren, a ponovo će biti u funkciji od sutra. Žitelji Almatija su u redovima za hranu i gorivo pošto je snabdevanje proteklih dana zbog sukoba bilo neredovno.

„Mnoge samoposluge su zatvorene već drugi dan, pa su se stvorili redovi ispred pekara, pre svega zbog hleba“, kaže jedan od stanovnika Almatija, dok drugi navodi da su cene porasle.

Pojašnjavaju da iako hrane ima dovoljno u skladištima, ona se ne isporučuje zbog manjka goriva i provera na kontrolnim punktovima.

Situacija u gradu se uglavnom stabilizovala od kada su strane mirovne snage predvođene Rusijom stigle u zemlju pa je ponovo uspostavljen javni red.

„Sigurnost u centru grada je znatno bolja nego prethodnih dana. Građani su izašli na ulice u potrazi za osnovnim namirnicama. To je potpuno drugačije nego prethodnih dana kada su preko TV ekrana i mobilnih telefona obaveštavani da ne napuštaju domove. I dalje postoji problem sa snabdevanjem koji vlada mora da rešava“, ističe Vang Delu, reporter za Kinesku medijsku grupu.

Šef evropske diplomatije Borelj je zabrinut zbog nasilja nakon, kako je rekao, mirnih protesta i naveo da je Kazahstan važan partner Evropske unije. Važno je sprečiti dalju eskalaciju situacije, i ne koristiti nemire u druge svrhe.

Protesti u Kazahstanu su izbili 2. januara zbog skoka cena goriva. Proširili su se i na druge gradove širom zemlje i prerasli u masovne nerede i pljačke. Ubijeno je najmanje 26 osoba, a oko 3.000 je uhapšeno. Procenjuje se da je ranjeno više od hiljadu ljudi.

Kazahstanu je vanredno stanje.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar