Mojsilović: VS će reagovati na pokušaje ugrožavanja građana na KiM

Nakon analize stanja i sposobnosti Vojske Srbije tokom prošle godine, general Milan Mojsilović rekao je da ne isključuje mogućnost da se, u cilju dostizanja određenih političkih poena na terenu, bezbednosne snage na Kosovu i Metohiji jednostrano i nesrazmerno angažuju.

„Naš zahtev, insistiranje, pa i neke druge stvari biće u funkciji obezbeđenja mira i nivoa bezbednosti koji garantuje da naši ljudi na KiM mogu da žive i ostvaruju svoja prava kao svi građani ove zemlje“, istakao je general Mojsilović.

Ponovio je da su, prema Rezoluciji 1244 i Vojnotehničkom sporazumu iz Kumanova, jedinice Kfora jedine legalne snage u pokrajini.

„Insistiramo da njihov odnos sa drugim bezbednosnim subjektima koji u našim dokumentima nisu prepoznati kao nosioci bilo koje bezbednosne funkcije, bude nepristrasan i u duhu potpisanih sporazuma i ne odnose se samo na kosovsku policiju, nego i na kosovske snage bezednosti, sa zabranom prelaska na sever KiM bez posebne saglasnosti komadnata Kfora“, naglasio je Mojsilović.

Dodao je da se u slučajevima kada se dešava da kosovske snage, uz saglasnost ili bez saglasnosti Kfora, pređu na sever južne pokrajine, VS preduzima zadatke u skladu s tim.

„Bili ste svedoci povećanja našeg angažovanja uz administrativne linije, posebno na pravcima koji vode sa severa ka centralnom delu Srbije i prevetntivnog razmeštaja snaga za brzo reagovanje VS“, rekao je načelnik Generalštaba VS.

Naveo je da je zadovoljan odnosom novog komandanta Kfora i da se ta saradnja zasad odvija u duhu predviđanja stanja i bez ozbiljnih incidenata koji bi ugrožavali realizaciju Vojnotehničkog sporazuma i Rezoluciju 1244.  

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar