Mogu li splavovi da „potkopaju“ Savske bedeme zbog silnog kopanja cevi

Dokle god dopire pogled – splavovi. Reka se jedva nazire. Na skoro svakom možete da popijete kafu, na mnogim da ručate. Vodu, dakle, imaju, ali iz koje mreže? Pokušali smo da saznamo.

Od petnaestak splavova koje je novinar RTS-a nazvao, vlasnik samo jednog je hteo da razgovara o tome. Ali bez snimanja.

I u „Beogradskom vodovodu“ su imali sličan zahtev. Rekli su u telefonskom razgovoru da 70 odsto splavova ima legalan priključak, a 30 odsto vodu iz vodovoda uzima nelegalno. A kada je nelegalno, vidljive su posledice.

„Zatekli smo vodu koja curi kroz nasip i to velikom brzinom i pretpostavljamo da je neko crevo koje prolazi kroz nasip puklo“, kaže Aleksandra Smiljanić iz Udruženja Savski nasip.

Svaka cev prolazi ispod nasipa, pa se stvaraju pukotine i rupe. Iz ove, voda otiče već dva dana, pa se i zemlja okolo sleže. Svako kopanje na nasipu, legalno ili nelegalno, ova udruževanja su, tvrde, prijavila komunalnoj inspekciji.

Plaše se za nasip, koji treba da nas štiti od poplava, a ugrožen je silnim kopanjem za nelegalne cevi. 

„Cevi ne smeju da se provlače kroz nasip, jer vremenom usled promena temperatura cevi pucaju, a onda to dovodi do toga da se nasip kruni, voda spira zemlju i to je problem sa kojim se suočavamo“, kaže Aleksandar Salapura iz Udruženja građana „Za naš kej“.

Sekretarijat za inspekcijske poslove nam je poslao saopštenje u kome se navodi da je inspektor izašao na teren i zabeležio rupu u nasipu. I komunalna inspekcija je izlazila na teren. Čekamo rezultate istrage. Nismo uspeli da saznamo da li je vlasnik nekog splava ikada kažnjen zbog nelegalnog prikljčka za vodu.

„Sada imamo gori slučaj da je voda iscurela iz creva i ta voda koja ide od splavova, verovatno proširuje tu rupu ispod nasipa i možemo da pretpostavimo samo kakvo je oštećenje“, kaže Aleksandra Smiljanić.

Iz „Srbijavoda“ kažu da se na nekim lokacijama Savskog nasipa postavljaju sigurnosne kamere MUP-a u okviru projekta Siguran grad. I oni su kopali rupe za kablove, ali tvrde da one ni na koji način ne ugrožavaju bezbednost građana i nasipa.

Međutim, splavovi, nelegalna prekopavanja i automobili sigurno neće pomoći da nasipi ostanu tako čvrsti.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar