Milićević iz SPS-a i Đorđevićeva iz Ne davimo Beograd o promeni Ustava

Biljana Đorđević je navela da je pokret Ne davimo Beograd pozvao građane da izađu na referendum i da zaokruže ne.

„Građani nisu dobro informisani o tome šta je referendumsko pitanje i za to postoji odgovornosr onih koji su pokrenuli ovako nešto. Čak i kad su informisani, ne mogu da vide da se rešava problem politizacije sudstva. I dalje ostaju kanali za vršenje političkog uticaja na sudije i tužioce“, kaže Đorđevićeva.

Đorđe Milićević navodi da SPS svakako zaokružuje da na referendumu, jer smatraju da je ovo jedan od najvažnijih reformskih procesa trenutno u Srbiji.

„Zahvaljujući tom reformskom procesu i nizu drugih poput reformi u ekonomiji i onih u Skupštini, Srbija je konačno otvorila klaster 4“, kazao je Milićević.

Prema njegovim rečima, ako se krenemo od samog Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi, to je naša ustavna obaveza.

„Prvi Zakon je donet 1994. sa jednom izmenom 1998. i postojala je obaveza da nakon donošenja novog Ustava 2008. godine bude usklađeno. Suštinski cilj koji se želi postići amandmanima je osnažiti sudsko pravosuđe, odnosno efikasno i nezavisno sudstvo“, kaže Milićević.

Đorđevićeva navodi da je obaveštenje koje su dobili građani protivno Zakonu o referendumu, jer tu bi RIK trebalo da pripremi informacije za i protiv, a tu toga nema.

„Ovde se eksplicitno sugeriše da je tu sve sjajno i da građani treba da glasaju za. Pogotovo kada se sprovode ovakvi referendumi je da imate nekakvo nepristrasno telo što RIK nije, jer je sastavljen od političkih stranaka. Ovo je tekst koji kaže građanima da samo treba da izađu i da glasaju za“, napominje Đorđevićeva.

Sa druge strane, Milićević smatra da su građani veoma dobro obavešteni.

„Ovo je garant efikasnosti i nezavisnosti sudstva, ali i samostalnosti tužilaca. Neće sudije birati Skupština na tri godine. Sa druge strane građani će odlučiti o tome da li će Parlament ili nezavisno stručno telo birati tužioce i sudije ili ne, i da li će Parlament birati sudije ili će to uraditi nezavisno telo. Građani 16. januara bi trebalo da nastave da grade jedan uspešan temelja pravne države, da nam sudski procesi više ne traju decenijama“, ističe Milićević.

Napominje da ako sa neizvesnošću radite posao, uvek ćete razmišljati šta posle tri godine.

„Ključni razlog je reforme koje su sprovođene od 2008. godine, način na koji su birani tužioci i sudije. Podsetiću da je 900 sudija ostalo bez posla, i svi su dobili sudske sporove“, dodaje Milićević.

Kaže da je RIK poslao obaveštenje, zašto treba glasati za.

„Zašto nije poslato obaveštenje zašto bi neko glasao protiv – član 26. Zakona o referendumu kaže da političke opcije koje vode kampanju protiv moraju da se registruju najkasnije 20 dana do početka referenduma. Koji je danas datum“, upitao je Milićević.

Dodaje da su na međustranačkom dijalogu imali dve alternative, da to bude Vlada ili RIK.

„RIK je zato što je vladajuća koalicija napravila ogromen ustupke i omogućila da vanparlamentarne stranke imaju predstavnike u RIK-u“, navodi Milićević.

Đorđevićeva kaže da su se u ovom trenutku samo oni iz Ne davimo Beograd registrovali za vođenje kampanje.

„Kada govorim o obaveštenosti građana, govorim da ima malo istraživanja da građani malo znaju o referendumu. Građani su nezadovoljni zbog raznih stvari i u stanju su da povežu šta doživljavaju kao svoje iskustvo i ono što gledaju kada je reč o slučajevima političke korupcije i vezama kriminala sa elitama na vlasti i da postoji problem sa manjkom nezavisnosti sudija i tužilaštva. I kada gospodin Milićević govori o reformamam 2008. godine podsetiću da je SPS učestvovao u vlasti“, kaže Đorđevićeva.

Đorđevićeva navodi da se u amandmanima kaže da je svaki neprimeren uticaj na sudiju je nedozvoljen, a u sadašnjem Ustavu piše da je svaki uticaj nedozvoljen.

„Ko će to procenjivati“, upitala je Đorđevićeva.

Milićević dodaje da je SPS bio deo vladajuće koalicije 2008. do 2012. godine uvažavajući političku realnost i želeći da Srbija ostane na evropskom putu, što smatra da je jako važno.

„Odgovornost za reformu sudstva je direktna odgovornost Demokratske stranke, istog onog lidera oko kog je okupljena i opcija Ne davimo Beograd“, navodi Milićević.

Đorđevićeva dodaje da je istaknuto ranije da će u stručnom telu biti nekakvi univerzitetski profesori, što, ističe, ne možemo da znamo.

„RIK je mogao da zna da su mnogi stručnjaci su isticali probleme rešenja, uključujući kako se biraju ti istaknuti pravnici, a oni se biraju u Skupštini dvotrećinskom većinom i mi nemamo garancije da oni neće biti politički kanal za rad stručnih tela. A to će se donositi naknadno zakonima“, napominje Đorđevićeva.

Milićević navodi da su implementirani svi predlozi Venecijanske komisije.

„Sve činimo i radimo da ne dođe do političkog uticaja i često su nam u izveštajima iz EK spočitavali da ne postoji politička volja. Evo pokazujemo delima da postoji politička volja“, rekao je Milićević.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar