Mihajlovićeva: Studija o projektu „Jadar“ pokazaće da su mnogi lagali; Vulin: Ne dam glas dok mi ne objasne

Ministarka Mihajlović kaže da pojedini političari i lažni ekolozi ne žele da dozvole da studije o proceni uticaja na životnu sredinu budu završene i predstavljene javnosti, jer će se tada videti da sve vreme obmanjuju i uzbunjuju građane, i da lažu da protestuju zbog životne sredine.

„Zahtevi da iz zemlje odu sve rudarske kompanije koje su u skladu sa zakonima dobile istražna prava, nemaju veze ni sa ekologijom, niti sa zaštitom životne sredine. Zato i ne žele da razgovaraju o činjenicama niti da se na osnovu činjenica i stava građana donose odluke“, navodi ministarka Mihajlović u saopštenju.

Ona je rekla da su pojedinci zarad ostvarivanja političkih ambicija i ciljeva, spremni da svoj interes stave iznad interesa čitavog društva.

„Osim što se protive svakoj vrsti razvoja, sada žele i da unište investicioni ambijent i ugroze sigurnost poslovanja, što će se odraziti i na domaće i strane kompanije u Srbiji, a i te kako će uticati na smanjenje životnog standarda za koji smo se godinama borili. Interes Srbije nije da se proizvoljno zaustavljaju projekti, već da imamo ravnotežu između ekonomskog razvoja i zaštite i unapređenja životne sredine. Ne bori se zdraviju životnu sredinu blokadama, vraćanjem u prošlost i zaustavljanjem razvoja. Oni koji zastupaju takvu politiku ne treba da se kriju iza ekologije već da sa tom politikom izađu na izbore“, navodi Mihajlovićeva.

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin povodom najave premijerke Ane Brnabić da je Vlada Srbije blizu odluke da poništi sve dozvole date kompaniji „Rio Tinto“ kaže da njegov glas ne može da se očekuje na osnovu sile koja preti već na osnovu potreba Srbije i njenog razvoja.

„Tražiću od predsednice Vlade Srbije da mi za odluku o povlačenju dozvola Rio Tintu ili bilo kojoj drugoj kompaniji, prikaže jasnije argumente od vike organizacija koje finansira Rokfeler. Moj glas ne može da se očekuje na osnovu sile koja nam preti već na osnovu potreba Srbije i njenog razvoja“, kaže ministar Vulin u saopštenju poslatom iz njegovog kabineta.

Vulin kaže da se neće izjašnjavati dok ne dobije argumente koji se ne zasnivaju na neprijavljenim i nelegalnim protestima, prebijanjem mirnih građana koji koriste svoje ustavno pravo i slobodno se kreću, i dok mu se ne objasni zašto je grupa siledžija važnija od pravne procedure.

„Pre nego donesem odluku tražiću i da mi predsednik Srbije Aleksandar Vučić lično iznese svoj stav, jer znam da on naređenja ne prima, ni od siledžija, ni od stranaca“, poručio je ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar