Mihajlović: Nije samo sneg problem, potrebne su promene u EPS-u

Zorana Mihajlović je, kako se navodi u saopštenju, rekla da rukovodstvo „Elektroprivrede Srbije“ nije adekvatno pripremilo kopove za zimu, a da je, istovremeno, davalo informacije da ima dovoljno uglja visokog kvaliteta.

„Cena struje je danas 420 evra za megavat-čas. U martu i aprilu je bila 50 evra na tržištima u Evropi. Cena raste iz dana u dan, kao i cena gasa, danas je 1.600 evra za hiljadu kubnih metara. Da je EPS na vreme pripremio kopove, imali bismo dovoljno električne energije za nas, a i za izvoz, pa bismo mogli da zaradimo, umesto što sada uvozimo struju“, kazala je Mihajlovićeva.

Dodala je da „očito postoje problemi u radu EPS-a“.

„Mi smo u aprilu formirali Radnu grupu za praćenje sigurnosti snabdevanja energijom i energentima i sve vreme od tada su nas ljudi iz EPS-a, direktori, i pismeno i usmeno informisali da su kopovi spremni, da ima dovoljno uglja, da je kvalitet uglja zadovoljavajuć, a na kraju se ispostavilo da to nije tako. Oni su i predsedniku i meni rekli, kada smo obilazili radove na remontu Bloka B1, da kada to bude gotovo, nećemo uvoziti struju“, rekla je Mihajlovićeva za TV Hepi

Navela je da su svi blokovi u TENT-u na mreži, ali da snaga nije na maksimalnom nivou.

„Država se uključila, obezbeđujemo sve što je potrebno za čitav energetski sektor. Bilo je raznih situacija u prošlosti, uključujući bombardovanje i poplave, kao i pokušaje da se namerno gase TE, kako bi se uvozila struja posle 2000. godine. Situacija u TENT-u nije samo zbog snega, već i zbog činjenice da kopovi nisu bili spremni za zimu. Dobijali smo izveštaje u kojima se navodi da ima 1,3 miliona tona uglja na deponijama, ali o kvalitetu uglja nisu vodili računa“, kazala je ministarka.

Mihajlovićeva je ponovila da će biti dovoljno energije i za domaćinstva i za privredu. 

„Građani će imati dovoljno električne i toplotne energije i gasa. Ako je neko reagovao pravovremeno, onda je to država. Ministarstvo i Vlada rade svakodnevno kako bismo obezbedili dovoljno energije i za privredu i za građane, ali to košta“, rekla je Zorana Mihajlović.

Istakla je da će „sve biti uzalud ako ne sprovedemo određene promene u EPS-u“.

Distributivni sektor će imati još problema, ali sada znamo koliko im je sredstava potrebno za modernizaciju i održavanje. Dok nisu bili odvojeni od EPS-a, nismo imali jasnu sliku o tome koliko se zaista novca odvaja za distributivnu mrežu“, rekla je Zorana Mihajlović.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar