Međunarodni dan migranata – više od 280 miliona ljudi napustilo domovinu u potrazi za boljim životom

Oni beže od sukoba, da sačuvaju glavu, a neki među njima su ekonomski migranti. Većina je iz Sirije, Avganistana, Pakistana, Irana, Iraka i Maroka. Tražioci azila kreću iz Alžira, Tunisa, Etiopije i Eritreje, a ima i Kurda iz Turske.

Sjedinjene Države se suočavaju sa najvećim porastom migranata na svojoj jugozapadnoj granici u poslednjih 20 godina. Bajdenova administracija pokušava da se izbori sa ogromnim prilivom dece, koja sama pokušavaju da pređu američko-meksičku granicu.

Španija je rasporedila trupe u Seutu koje patroliraju granicom sa Marokom pošto je oko 8.000 migranata, od kojih su mnogi iz podsaharske Afrike, uključujući 1.500 maloletnika, ušlo u tu enklavu.

„Jedan od njih je rekao da ne želi da se vrati u Maroko, da tamo nema porodicu. Rekao je da nema ništa ni protiv toga da umre od hladnoće, ali ne želi da se vrati tamo odakle je došao’, rekao je vojnik Rašid Muhamed.

Hiljade Belorusa prebeglo je u susednu Poljsku, ali je njihova budućnost neizvesna.

„U Belorusiji su vam ruke vezane. To je kao zatvorska kazna. To me tamo jedino čeka. Nema ništa drugo“, naveo je migrant iz Belorusije Aleksej Zuk.

Više od 4.100 migranata sa Bliskog istoka i iz južne Azije ušlo je u Litvaniju. Evropska unija je optužila Lukašenka da ih je poslao preko svojih granica u Evropsku uniju zbog sankcija koje je Unija uvela Minsku.

Avganistanci, koji su uspeli da završe višenedeljno pešačanje kroz Iran do turske granice – suočili su se sa zidom visokim tri metra, stubovima, kanalima i bodljikavom žicom.

Grčka je postavila ogradu od 40 kilometara na granici sa Turskom. Tamo je uspostavljen i novi sistem nadzora. Cilj je sprečvanje tražilaca azila da dođu do Evrope, nakon što su talibani preuzeli Avganistan.

Francuska i Britanija rasporedile više policajaca i uložile u tehnologiju otkrivanja ljudi. Žele da spreče migrante koji rizikujući u gumenim čamcima prelaze Lamanš. Samo u jednom danu, 27 migranata je poginulo jer se njihov gumenjak izdvuao.

„Bila je prilika da se umre. Ideš u čamac i kažeš: ‘To je ta poslednja tačka. Pa šta bude'“, kazao je Abdulah el Bahri, tražilac azila iz Kuvajta.

Brod sa 257 migranata pristao je 7. avgusta u italijanskoj luci Trapani, nedelju dana nakon što su spaseni iz međunarodnih voda kod Tunisa. Migranti na brodu, bili su uglavnom muškarci iz Maroka, Bangladeša, Egipta i Sirije.

„Ovde je baš loše. Hladno nam je, svi smo bolesni, a posebno deca. To je najgore mesto za život“, naveo je Nermin, migrant iz Iraka.

U migrantskom životu, između 2018. i 2020. godine, u proseku se godišnje rađalo između 290.000 i 340.000 dece. Kažu, život uvek nađe neki svoj put.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar