Makron: EU mora da pruži jasnu perspektivu Zapadnom Balkanu u razumnom vremenskom roku

Govoreći o prioritema francuskog predsedavanja pred evropskim poslanicima, Makron je rekao da Evropa ne može da okrene leđa regionu „koji je svojom geografijom i istorijom u srcu evropskog kontinenta“.

„Zapadni Balkan nosi ožiljke koji nas podsećaju na važnost mira i značaj EU. Zato je naš zadatak da redefinišemo odnose sa zemljama Zapadnog Balkana i da im na jasniji i iskreniji način damo perspektivu članstva u EU“, rekao je Makron.

Predsednik Francuske je naglasio da prijem Zapadnog Balkana ne treba samo da bude odgovor na pokušaje „spoljnih aktera da destabilizuju situaciju“, već „iskren projekat koji bi se desio u razumnom vremenskom roku“.

„Jasno je da Evropa sa aktuelnim pravilima funkcionisanja ne može imati 32 ili 33 člana. Zato u okviru konferencije o budućnosti Evrope moramo da nađemo jasnija pravila koja će omogućiti brže odlučivanje“, naglašava francuski predsednik.

Makron je rekao da je potreban iskren odnos prema unutrašnjoj reformi EU u i prema „karti Evrope u kojoj Balkan ima svoje mesto“.

„Zato ćemo posle konferencije o budućnosti Evrope održati i konferenciju o Zapadnom Balkanu na kojoj ćemo se baviti ovim ključnim pitanjem“, poručio je Makron.

U govoru u Evropskom parlamentu Makron je izneo stavove Francuskog presedavanja o izgradnji evropske strateške autonomije u ekonomiji i odbrani i zaštiti evropskog modela zasnovanog na demokratiji i vladavini prava.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar