Maja Gojković: Kultura postala veoma vidljiva, u budžetu sve više novca za ovu oblast

Maja Gojković je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekla da je jedan od najvećih rezultata za ovih godinu dana nove vlade da je kultura postala veoma vidljiva, da je postala tema.

„Svi zajedno kao jedan tim donosimo budžet za svaku godinu, izdvojili smo izuzetno mnogo sredstava, dve milijarde dinara više nego prošle godine, 16 odsto je uvećanje, izdvaja se 1,2 odsto ukupnog budžeta za kulturu, tendencija je da će se povećavati svake godine sve više, kultura je više od same reči“, istakla je ministarka kulture.

Podseća da je ove godine donelo nekoliko bazičnih zakona u oblasti kulture, poput zakona o muzejskoj delatnosti, kulturnom nasleđu.

Navodi da će 13. januar zvanično postati Evropska prestonica kulture, što je, kaže, rezultat inicijative započete još 2008. godine.

Čačak je izabran za prvu prestonicu kulture Srbije 2023. godine, a ministarka Gojković kaže da, ako se borimo za decentralizaciju verbalno, treba da to sprovedemo na delu.

„Osamnaest gradova bilo je u konkurenciji, gradovi van Beograda su vapili za pažnjom ministarstva i vlade, nastavićemo s tom praksom“, rekla je Gojkovićeva dodajući da su u okviru projekta „Gradovi u fokusu“ 44 grada i opštine dobila nove objekte u kulturi.

Navela je da je Ministarstvo kulture dobilo predmet žalbe tri režisera koji smatraju da su oštećeni odlukom Filmskog centra Srbije, dodajući da će Ministarstvo odluku doneti kada prouči taj predmet.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar