Lideri EU o tenzijama na granici Rusije i Ukrajine, omikron dovodi u pitanje slobodu kretanja u Uniji

Planovi za nesmetano putovanje unutar Evrope na osnovu kovid sertifikata mogli bi da padnu u vodu dok zemlje uvod nove restrikcije. Grčka i Italija uvele su ponovo obavezu negativnog pi-si-ar testa za ulazak u zemlju, čak i za one vakcinisane. Lideri pozivaju na koordinaciju i zajednički stav o važenju kovid sertifikata.

„Glavni odgovor na omikron je ubrzanje vakcinacije i treće buster doze. Dodatna obaveza testiranja odnosi se samo na period božićih praznika, kako bismo dobili na vremenu i što više ljudi vakcinisali trećom dozom“, kaže premijer Grčke Kirijakos Micotakis.

Prvi na put na samitu EU posle 16 godina Angele Merkel, nemački kancelar Šolc kaže da je otovren za dijalog sa Rusijom, ali da bi svaka agresija na Ukrajinu imala visoku cenu.

„Razgovaraćemo o situaciji u Ukrajini i pokretima trupa u blizini granice. Nepovredivost granica je važna osnova mira u Evropi u učinićemo sve da je sačuvamo“, istakao je nemački kancelar Olaf Šolc.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj rekao je da Rusija mora da smanji tenzije i uzdrži se od akcija protiv Ukrajine.

„Sve zemlje članice ujedinjene su u podršci suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine, agresija će imati visoku političku i ekonomsku cenu“, naveo je Borelj.

Šta bi tačno mogla da bude cena, i dalje je nepoznato. Lideri nekih od vodećih zemalja i dalje radije govore o dijalogu sa Rusijom, nego o detaljima mogućih sankcija. 

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar