Krkobabić: U narednih pet godina podelićemo još 30.000 kuća

Krkobabić za Tanjug kaže da će nastaviti rad na razvoju zadrugarstva u Srbiji, koji, kako ocenjuje, uspešno funkcioniše poslednje četiri godine.

Kada je reč o oživljavanju sela kroz obezbeđivanje sredstava za kupovinu praznih seoskih kuća od strane Ministarstva za brigu o selu, Krkobabić navodi da je plan da se u narednih pet godina u prazne kuće po selima širom Srbije naseljava po 6.000 porodica, pa bi se u tom periodu popunilo 30.000 kuća, od ukupno 150.000 koliko se procenjuje da u Srbiji ima praznih kuća na selu. 

Prema njegovim rečima, na taj način bi bio vraćen život selima u mnogim krajevima naše zemlje.

„Za realizaciju tog plana biće potrebno dosta novca, po oko 50 miliona evra godišnje, ali postoji jaka volja i rešenost da se to ostvari“, ističe Krkobabić.

Podseća da je lane za ovu namenu odvojeno prvo 500 miliona dinara, a rebalasnom dodato još 180 miliona, dakle ukupno 680 miliona, čime je omogućeno da više od 650 porodica ostane na selu ili da se iz gradova i prigradskih naselja vrate da žive na selu.

„Reč je o mladim ljudima, koji prosečno imaju po 30 godina, od kojih je 519 već živelo blizu kuća koje su dobili, a 132 porodice su napustile gradove i otišle u sela“, dodaje Krkobabić.

On navodi se iz razgovora sa ljudima na selu lako uočilo da je velikom broju njih problem kako da se iz svog sela prevezu do drugog sela ili središta svoje opštine gde idu kod lekara, obavljaju administativne poslove, nabavljaju neophodne namirnice.

Minibusevi za sela

Zato je pokrenut projekat nabavke minibuseva za sela, a prva vozila seljaci mogu očekivati u prvim mesecima ove godine.

Takođe, 2022. će se nastaviti i obnova zadruga. Prema njegovim rečima, u prethodne četiri godine u Srbiji je formirano skoro 1.000 novih zadruga a u ovoj godini se planira tzv. vertikalno povezivanje i specijalizacija zadruga.

„Cilj je da dobijemo zadruge koje su sposobne da se bave naučno-istraživačkim poslom, istraživanjem tržišta“, kaže Krkobabić.

Ukazuje da je neophodnost zadružnog oblika organizovanja uslovljena usitnjenošću poseda u Srbiji, koji u proseku iznosi oko šest hektara i da zato koncept zadrugarstva u našoj zemlji nema alternativu.

Oživljavanje zadrugarstva

Ocenjuje da je broj od 1.000 novootvorenih zadruga u protekle četiri godine prevazišao sva očekivanja i kao veoma pozitivno navodi to što se duh zadrugarstva ponovo vratio i što se vratilo poverenje u zadruge.

„Interesantno je da smo 2021. prvi put imali i turističke zadruge, zatim socijalne zadruge kao i dve zadruge sa Kosova i Metohije“, kaže ministar Krkobabić.

Na veoma dobar prijem u selima naišla je i inicijativa o organizovanju Miholjskih susreta sela, koja je, kako objašnjavaju u Ministarstvu za brigu o selu, zamišljena da okuplja ljude u selima Srbije.

Kada je i pokrenuta, pokrila je oko 950 sela i okupila više od 100.000 učesnika, koji su se takmičili u raznim sportskim disciplinama, kulturnim sadržajima, kulinarstvu.

„Ova manifestacija je prevazišla sva naša ocekivanja. Mi jesmo finansijski pomogli da se ona održi, ali moram da kažem da sredstva koja su učesnici na njih potrošili daleko prevazilaze sumu koju je dala država“, naglašava Krkobabić.

Dodaje da sve lokalne samouprave koje su u prošloj godini bile uključene u organizaciju ove manifestacije traže da ona postane tradicionalna i obećava da će on kao resorni ministar pomoći da tako i bude.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar