Krkobabić: Penzije će od ove godine više pratiti rast plata

Krkobabić ističe da je to osnovni zahtev PUPS-a, kao stranke koja se zalaže za bolju poziciju penzionera u društvu.

„Popravljanje švajcarske formule je nužno. Postoji moj dogovor o tome sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. On je i na sednici Glavnog odbora naše stranke rekao da podržava koncept da penzije prate plate, uz ogradu da će se truditi da to praćenje bude maksimalno“, kaže Krkobabić za Tanjug.

Objašnjava da to znači da bi penzija, na primer, penzionisanog učitelja trebalo da raste kao i plata njegovog kolege koji radi, ako ne sasvim, onda da taj rast bude što približniji.

Krkobabić naglašava da je što se penzionerskog standarda tiče, najstarijima najvažnije da im primanja stižu na vreme što je sada slučaj, ali da im i pomoć koju su dobijali od države lane i dobiće opet u februaru, mnogo znači.

„Ova pomoć je posebno važna zato što je ona vid brige države o najstarijima, dodatna pomoć za njih, jer se ta sredstva ne isplaćuju iz Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje“, kaže Krkobabić.

Naglašava da je ova pomoć naročito dobrodošla za one sa najnižim primanjima, kao što su poljoprivredni penzioneri, koji će sa 20.000 dinara pomoći koliko im uskoro sleduje od države, praktično dobiti duplu penziju.

Na pitanje da li su penzioneri zadovoljni svojim položajem u društvu, stepenom uključenosti u društvena zbivanja ili se osećaju prepuštenima samima sebi, sagovornik Tanjuga kaže da su oni zadovoljni jednokratnim davanjima koja dobijaju, ali da posebno insistiraju na delu koji se vezuje za lično dostojanstvo.

„Ljudi koji su u penziji žele da imaju sve sadržaje kao i oni koji su aktivni, dakle i kulturne i sportske, da učestvuju u svemu i aktivno donose odluke. Taj oblik društvenog standarda je izuzetno bitan i država će tu, što sa centralnog, tako i sa lokalnog nivoa, morati više da deluje“, navodi on.

Kada je reč o konkretnim oblastima u kojima bi to delovanje trebalo da se pojača, izdvaja pomoć gerontodomaćica, za čim je naročito izražena potreba u velikim gradovima.

„Potrebno nam je više gerontodomaćica i radićemo na povećanju njihovog broja, a to je u nadležnosti lokalnih samouprava. Neophodno nam je i više klubova penzionera, jer neko ko ima relativno nisku penziju ne može da posećuje skupa mesta“, kaže Milan Krkobabić.

Dodaje da bi poboljšanju društvenog standarda i boljem osećaju najstarijih pomogla veća dostupnost kulturnih sadržaja, čemu bi doprineli popusti za pozorišne predstave, filmske projekcije i slično, zatim programa za rekreaciju, odlazaka u banje i slično.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar