„Kreni promeni“ traži moratorijum na iskopavanje litijuma u narednih 20 godina

Na konferenciji za medije ispred Vlade Srbije, predstavnik organizacije „Kreni promeni“ Savo Manojlović rekao je da prostorni plan projekta „Jadar“ treba da ukine aktima Vlada Srbije.

Tvrde da je prostorni plan nezakonit i da je osnov za sve pravne radnje „Rio Tinta“ i dodaju da ako nema tog pravnog osnova, onda i ne postoji obaveza Srbije da se „Rio Tinto“ obešteti.

„Ukidanje istražnih dozvola Rio Tintu ne rešava problem. Te dozvole, koliko smo obavešteni iz medija, već ističu i te istražne radnje su već obavljene i jedini dalji problem je eksploatacija“, rekao je Manojlović novinarima.

Takođe, dodao je, i da odbijaju najavu predsednika Republike da moratorijum na iskopavanja litijuma bude godinu dana, i naveo da taj period ništa ne menja, već služi samo da se problem sa „Rio Tintom“ „premosti do izbora“.

Manojlović je kazao da Narodna skupština i Vlada Srbije imaju rok do 20. januara da sprovedu akte, a onda će ta organizacija krenuti sa sakupljanjem 30.000 potpisa za narodnu inicijativu.

Traže da se pitanje iskopavanja litijuma u okolini Loznice reši pre raspuštanja Narodne skupštine i pre izbora.

Naučna savetnica sa Instituta za hemiju, tehnologiju i metalurgiju Dragana Đorđević rekla je da od početka postoje brojne kontroverze u vezi sa projektom „Jadar“, navodeći da naša država dozvoljava aktivnosti koje su štetne po životnu sredinu i zdravlje ljudi.

Dodala je da je Ministarstvo za zaštitu životne sredine letos dalo dozvolu za izradu studije uticaja na životnu sredinu, iako je, kako tvrdi, znalo da „Rio Sava“ nije ispunio sve zahteve koji se od njega traže.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar