Komšić i Džaferović o odlukama parlamenta RS

Predsedavajući Predsedništva BiH tvrdi da usvojeni zaključci direktno „podrivaju ustavni poredak države BiH i narušavaju mir i stabilnost u državi“.

„NSRS je napustila Dejtonski sporazum“, navodi se u saopštenju Komšićevog kabineta.

Željko Komšić je pozvao Tužilaštvo BiH da procesuira i srpskog člana predsedništva BiH Milorada Dodika, navode iz njegovog kabineta, a prenosi Kliks.  

Reagovao je i bošnjački član Predsedništva BiH Šefik Džaferović koji je osudio i odbacio odluke koje su usvojene na današnjoj sednici Narodne skupštine Republike Srpske i pozvao institucije BiH, pre svega Tužilaštvo BiH, „da zaštite ustavni poredak i pokrenu istragu protiv odgovornih“.

Džaverović je rekao da je „napad na državu i ustavni poredak napad na mir“, prenosi Kliks.

„Ovo je, uz ranije usvojeni neustavni entitetski zakon o lekovima i medicinskim sredstvima, deo jasnog plana kojim je započeo napad na ustavni poredak Bosne i Hercegovine. Napad na državu i ustavni poredak je napad na mir. Pozivam institucije Bosne i Hercegovine, pre svih Tužilaštvo BiH da zaštite ustavni poredak i pokrenu istragu protiv svih odgovornih lica za današnje događaje“, rekao je Džaferović.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je večeras Zaključke u vezi sa informacijama o prenosu nadležnosti, tako da se zakoni i drugi propisi kojima je izvršen prenos nadležnosti sa RS na institucije BiH neće primenjivati na teritoriji RS.

Parlament RS usvojio i Deklaraciju o ustavnim principima.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar