Ko su i šta poručuju ovogodišnji najbolji učitelji i nastavnici

Da iza čuvenog stiha „Od kolevke pa do groba najlepše je đačko doba“, stoje ljubav, znanje, rad i posvećenost deci, potvrdila je osma generacija najboljih edukatora Srbije. Oni su kreativni, pravedni i humani.

„Za mene je ovo važno priznanje posebno u poslu kojim se bavim, a to je edukacija dece. Mislim da me je izdvojilo to što radim kreativne radionice za decu, to je uglavnom filmska sekcija, u našoj Osnovnoj školi „Posavski partizani“ koja traje određeni niz godina, koja je veoma posećena, i na toj filmskoj sekciji se bave različiti kreativni i kratki igrani filmovi korišćenjem profesionalne opreme“, istakao je Predrag Vukosavljević, nagrađeni nastavnik iz Obrenovca.

Projekti na terenu sa učenicima su ono što je osnovno i što najviše voli Bojana Molnar, nastavnica biologije iz zrenjaninske OŠ „2. oktobar“.

„Pravili smo hranilice za ptice, usput smo istraživali i koliko su ugrožene životinje oprašivači. Radili smo istraživanje jestivog, lekovitog i otrovnog bilja. Čini mi se da sada imaju i sami ideje šta bi mogli da istražuju“, navela je Molnar.

Kriterijumi za izbor najboljih edukatora

Nastavnike su prijavljivali učenici, roditelji i saradnici. Nakon šest meseci selekcije, većinom glasova članova komisije izabrano je šest najboljih.

„Kriterijumi za izbor najboljih edukatora Srbije jesu njihova inovativnost i kreativnost u nastavi i praksi, naravno da imaju neke specifične nastavne metode, zatim da su spremni na celoživotno učenje, da su motivisani, pravedni – i da su pre svega dobri ljudi“, smatra tamara Mihajlović, koordinator udruženja „Živojin Mišić“.

Dobrote i humanosti ne manjka. Profesor Jovica Plavšić je tokom pandemije pokrenuo jutjub kanal „Volim hemiju-tjub“, sa više od trista video-časova i priloga. Sa kolegama i đacima organizuje i humanitarne vašare.

„Izgradili smo jednoj devojčici dom koja nije učenik naše škole, ali smo dobili informaciju da živi u jako lošim uslovima, za prošlo Badnje veče su se uselili. Zatim tu je saradnja sa domovima za decu „Moša Pijade“ i „Drinka Pavlović“, sad nam je hol prepun paketića, a biće skroz pun do kraja decembra“, poručio je profesor hemije u Desetoj gimnaziji „Mihajlo Pupin“ u Beogradu

Da svako pamti nastavnika po karakteru, znanju, duhovitosti, ili po onim životnim lekcijama, potvrđuju nam i đaci.

„Pored znanja koje smo izneli iz ove škole ono što nas je naučio naš razredni jeste da u ovim teškim trenucima treba da budemo humani“, poruka je među učenicima.

Oni su pokretači pozitivnih promena. Svakodnevno ohrabruju učenike da poštuju prave vrednosti u vreme kada se one slabije vrednuju. Istrajni su u želji da njihovi đaci postanu pošteni i svoji ljudi.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar