Kakvu pomoć države mogu da očekuju mladi preduzetnici u 2022. godini

Da bude sam sebi gazda odlučio je pre nešto više od godinu dana. Iskustvo u radu u restoranu stekao je kako u Srbiji, tako i u inostranstvu. Početak, kaže nije bilo lak. Ipak, pomoć države tada nije tražio.

„Ja sam se opredelio za pomoć iz kuće, iz porodice. Ja sam tu sumu određenu i novca i znanja i svega povukao iz kuće, jednostavno, ali država kao država mi je pomogla. Pomogla mi je kad su bili oni teški trenuci, kad je bilo zatvaranje u 16, u 17 časova, bilo je pomoći u platama, imali smo pokriven minimalac“, kaže preduzetnik Ivan Ercegović.

Trenutno, mladim preduzetnicima početnicima na raspolaganju su obuke za razvoj veština na kojima bi trebalo da nauče kako da obezbede finansije, započnu izvoz, posluju elektronski.

Prvi put ove godine omogućen im je i integralni program koji u toku godinu dana pruža sve ove usluge kao i podršku mentora.

„Ove godine prvi put je pokrenut program koji je usmeren direktno za mlade i za žene i to je program koji kombinuje bespovratna sredstva i kreditna sredstva Fonda za razvoj i može se upotrebiti za aktivnosti koje su bitne na početku od nabavke opreme, opremanje prostora do pokrivanja nekih operativnih troškova. Ovo je bio pilot program ove godine i naišao je na veoma dobro interesovanje tako da će sledeće godine ponovo biti realizovan i za to je planirano 100 miliona dinara“, navodi Katarina Obradović Jovanović iz Ministarstva privrede.

Najčešće delatnosti koje su do sada podržane subvencijama za samozapošljavanje su iz oblasti proizvodnje i proizvodnog zanatstva, uslužnog zanatstva i intelektualnih usluga.

„U protekle dve godine imamo negde oko 39 posto odnosno oko 22.000 registrovanih privrednih subjekata u kojima su stopostotno vlasništvo uzimaju mlade osobe ne starije od 35 godina, što je 39 posto od ukupno registrovanih privrednih subjekata, a kad kažemo privrednih subjekata ti mislimo i pravna lica i preduzetničke radnje u protekle dve godine“, objašnjava Vladimir Radovanović iz Privredne komore Srbije.

Jedan od njih je i Ivan. Priseća se samog početka, koliko snage, energije i podrške je bilo potrebno.

„Više bih voleo da neko može da me posavetuje malo više pri tom otvaranju u šta ulagati i čemu se najviše baviti pri tom nekom početku. Kakva je situacija sad sa ovim kovid propusnicama, sa pasošima, sa strancima, ne strancima doduše što ih nema u Beogradu trenutno dovoljno, moglo bi da nam pomogne pri oslobađanju nekih vrsta da li PDV-a ili poreza“, navodi Ivan Ercegović.

Iz Ministarstva najavljuju usvajanje strategije za razvoj startap ekosistema tako da će mladi sa željom da pokrenu biznis koji ima veze sa informacionim tehnologijama sem ovih do sada raspoloživih vidova podrške, koji imaju kroz program Inovacionog fonda i kroz podršku inkubatore, imati mnogo šire mogućnosti.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar