Kako se pravi najbolji slavski kolač, tajnu otkrivaju šabački pekari

Dušan Obradović, vlasnik pekare u Šapcu, kaže da je tajna dobrog slavskog kolača u starom receptu i peći na drva.

Ističe da slavske kolače po tradiciji prave samo od brašna, vode, kvasca i soli, bez dodataka aditiva.

„Odnos brašna i vode – na kilogram brašna ide 500 mililitara vode sa dva posto soli i tri posto kvasca dobijamo predivan zames. Od tog hlebnog testa mi pravimo i slavske kolače“, navodi šabački pekar.

Savetovao je sve domaćice koje same prave slavski kolač da od trenutka kada zamese testo, ono pola sata do 45 minuta treba da odstoji.

„Posle toga se testo premesi i za nekih 15 minuta se kreće sa izradom kolača“, dodaje Obradović.

Ističe da zavisno od toga ko kako voli slavski kolač može da se pravi u jufkicama ili kao jedna velika celina.

„Ukrašava se posle sa pletenicama, klasjem žita, ružom, golubom koji imaju neko svoje značenje. Klas rodnu godinu daje, golub daje neki mir porodici, ruža zdravlje“, navodi Obradović.

Napominje da se ukrasi izrađuju od beskvasnog testa, a ono se izrađuje samo od brašna, vode i soli.

„Da taj ukras ne bi ispucao i da bi bio malo lepši i bolji“, napominje šabački pekar. 

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar