Kako će izgledati državna matura, početkom aprila druga proba

Učenici četvorogodišnjih škola polagaće opštu, stručnu ili umetničku maturu. Za tri ispita biće im potrebna tri dana.

„Maturanti gimnazija polažu srpski jezik, odnosno maternji ukoliko su obrazovanje sticali na svom maternjem jeziku, nekom od osam jezika manjina. Polažu matematiku i treći ispit je opšteobrazovni ispit koji biraju u odnosu na to šta žele dalje da upišu, odnosno da studiraju“, navodi rukovodilac Grupe za opšte i umetničko obrazovanje Marija Krneta.

Učenici srednjih stručnih škola takođe polažu test iz maternjeg jezika i matematike, kao i stručni deo mature – jedan test iz teorijskih znanja struke i jedan praktičan rad. Jer matura treba da potvrdi da su sposobni da se uključe u svet rada i da su stekli standard kvalifikacija, kažu u Ministarstvu prosvete.

„Učenici trogodišnjih obrazovnih profila imaju samo praktičan deo mature. Oni nemaju test iz teorijskih znanja, nemaju ni srpski jezik ni matematiku. To su profili kojima se samo potvrđuje da su stekli standard kvalifikacija za određena zanimanja“, naglašava Krneta.

U izradu maturskih zadataka uključeni su i univerzitetski profesori. Početkom aprila održaće se druga proba državne mature. Zadatke će raditi sadašnji maturanti. 

„Solidno je bilo. Najteža je bila matematika“, kaže učenica Poljoprivredno-hemijske škole „Dr Đorđe Radić“ iz Kraljeva Anica Živković.

Poslužiće im da provere koliko su se spremili za buduće prijemne ispite, a nadležnima za proveru celog sistema i funkcionisanja buduće državne mature.

„Sada je pred nama da formiramo školsku matursku komisiju, i školsku ispitnu komisiju, i naravno upoznavanje roditelja, učenika, nastavnika sa celokupnim procesom polaganja pilot programa državne mature“, kaže direktorka Poljoprivredno-hemijske škole „Dr Đorđe Radić“ iz Kraljeva Svetlana Mladenović.

„U avgustu 2022. godine će sve visokoškolske ustanove doneti podzakonska akta o kriterijumima bodovanja kandidata za studije. Tako da ćemo imati ceo komplet šta koji fakultet zahteva, kako se boduje, imaćemo materijale za zadacima“, objašnjava Marija Krneta.

Uvođenje državne mature nosi veliku odgovornost, kaže struka.

„Prvo uvođenje je svakako najbitnije, ali kroz godine će se taj sistem unapređivati, tako da će državna matura sa nekim sitnim izmenama samo doprineti kvalitetu čitavog obrazovanja“, smatra vođa Tima projekta državne mature Gregor Mohorčič.

Učenik koji je završio trogodišnju srednju školu, a želi da nastavi školovanje, moraće da položi razliku ispita od prvog do četvrtog razreda, pa ispite iz četvrtog razreda i onda da izađe na stručnu maturu.

Posle toga, ako želi, može i da studira. Jer, Zakon o visokom obrazovanju kaže da samo učenici koji su završili četvorogodišnje srednje škole mogu da nastave školovanje.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar