Još jedna stepenica do investicionog kreditnog rejtinga

Dobra vest je da se već u prvom kvartalu nadoknadilo ono što je zbog zdravstvene krize izgubljeno u prošloj godini i što taj rast prati rast investicija i lične potrošnje. Posmatrano po sektorima, najveći rast beleže građevinarstvo i usluge.

Za pohvalu je i što je dug u odnosu na BDP manji od sporazuma iz Mastrihta, a fiskalni deficit ispod planiranog.

„Es-Em-Pi je unapredio, dakle povećao izglede i očekivanja za popravljanje kreditnog rejtinga što bi moglo da se desi iduće godine. Dakle, sada nas deli bukvalno samo jedna stepenica da prvi put u istoriji ova zemlja, računajući i bivšu Jugoslaviju, dobije nešto što je investicioni kreditni rejting“, kaže Zoran Petrović, predsednik Američke privredne komore.

Loša vest je da su pred privredom, posle dužeg vremena, izazovi inflacije i cena sirovina i energenata. Sreća je da su srpske devizne rezerve i dalje visoke, što daje sigurnost u sledećoj godini.

„Naša država ispunjava sve svoje obaveze u dan i u dinar. Jutros kada sam pogledao račun, imali smo negde preko 310 milijardi dinara na računu. Dakle, potpuno smo likvidni i stabilni“, kaže Siniša Mali, ministar finansija.

U poslednje dve decenije američke kompanije su investirale više od četiri milijarde dolara i zaposlile više od 20.000 radnika.

„Vidim da su oni koji vode Srbiju veoma svesni vrednosti stranih investicija i međunarodne saradnje. Rezultat toga je da mnoge američke i evropske firme u oblasti visoke tehnologije rado investiraju i šire biznis u zemlji koja nudi stabilnost i predvidivu poslovnu klimu“, kaže Entoni Godfri, ambasador SAD.

Investitori upozoravaju na sivu ekonomiju, proceduru javnih nabavki, zaštitu osetljivih podataka klijenata i građana i efikasnost pravosuđa.

„Godine 2023. idemo i sa sitemom e-otpremnica. Dakle, povezujemo se i poreska i carina na odgovarajući način“, kaže Mali.

Početkom sledeće nedelje u Tirani će se održati samit „Otvoreni Balkan“, gde će se potpisati više dokumenata o slobodnom protoku ljudi, robe i kapitala u regionu, a rezultat bi trebalo da se vidi već od prvog januara.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar