Jedno jagnje za spas ovčarstva, kada proizvođači reše da sami doniraju izgradnju klanice

To je u proseku 12.000 dinara kako bi prikupili ostalih 50 odsto ukupne vrednosti projekta. Svi članovi koji su ujedno i investitori imaće višu zagarantovanu otkupnu cenu u odnosu na druge. Akcija se sprovodi u narednih osam meseci.

„Radi se o klanici koja će biti isključivo za ovčije i jagnjeće meso, specijalizovana klanica koja će biti jedina tog tipa na našim prostorima, da uradimo kako treba, to će biti moderna klanica i za početak kapaciteta 50 jagnjadi za sad , znači 100.000 jagnjadi godišnje“, navodi predsednik Udruženja ovčara Srbije Marko Janković.

Za ovu namenu obezbeđena je parcela od 1,3 hektara sa kompletnom infrastrukturom u opštini Knić kao i 50 odsto ukupne vrednosti investicije pomoći od Ministarstva poljoprivrede, dok je opština Rekovac izdvojila parcelu za otkupno mesto.

„Nije dovoljna samo parcela, važno je da se nalazi u staroj industriskoj zoni, da ima svoju infrastrukturu: vodu, struju i pristupne puteve,“ ističe predsednik opštine Knić Srećko Ilić.

„To je jedna sjajna priča jer će se izbeći ucenjivanja i ovčari će moći da plasiraju svoju jagnjad po pravim cenama“, smatra pomoćnik predsednika opštine Rekovac Vladimir Stepanović.

U Udruženju kažu da su angažovali najbolje arhitekte i projektante kao i advokatska kancelarija koja će pružiti kompletnu pravnu zaštitu u sprovođenju projekta.

Ostalo je, dodaju, da se pokaže želja samih odgajivača za klanicom koja bi bila u njihovom većinskom vlasništvu.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar