Izbegavajte petarde – povrede su teške i ostavljaju dugotrajne posledice

Bliže nam se praznici. Vatromet, raznobojne iskrice i šarenilo na nebu, izazivaju radost i uzbuđenje i kod dece i kod odraslih.

Anketirani Beograđani kažu da ne kupuju petarde pošto su loše po okolinu, ljude i životinje i da oni koji ih upotrebljavaju treba da budu oprezni. 

Petarde uglavnom stižu iz Kine, ali u kineskim radnjama ih kažu nema jer nisu namenjene za maloprodaju pirotehničkih sredstava.

Prodavnice koje prodaju pirotehniku kontroliše inspekcija, i to dva puta godišnje, a u decembru tvrde i češće. Proveravaju da li prodavnice imaju protivpožarna vrata i deo magacinskog prostora, da li se pirotehnika bezbedno skladišti i da li zaposleni imaju položene ispite za rukovanje pirotehničkim sredstavima. Prodaja na ulici je zabranjena.

„Zbog predstojećih praznika koji nam dolaze intenzivirali smo tu kontrolu oko pijaca, u gradu, oko velikih tržnih centara gde se iz iskustva naših od ranije gde su se pojavljivali prodavci pirotehničkih sredstava, delovanje Komunalne milicije u tom smislu je da ih kažnjava za nelegalnu prodaju i za sve što zateknemo na tezgi i ispod tezge ili iz torbe odakle prodaju“, rekao je Nenad Lakić, šef odseka operativnog centra Komunalne milicije.

I svake godine, uprkos upozorenjima lekara i policije, čujemo vest o makar jednom detetu koje je povredila petarda.

„Najčešće je to neki period adolescencije 12, 13, 14 godina, sve više ima male dece od 5, 6 godina kojima roditelji sami daju petarde ili tako nešto slično od pirotehničkih sredstava. Sve je veći broj odraslih zrelih ljudi koji završavaju sa amputacijama prstiju ili više prstiju, a ponekada i amputacijom šaka“, naveo je pukovnik dr Nenad Stepić, načelnik klinike za plastičnu hirurgiju i rekonstrukciju VMA.

Povrede najčešće nastaju zbog neispravnih pirotehničkih sredstava i nestručnog rukovanja. Pa ako baš ne možete da im odolite, čuvajte druge i sebe i pročitajte uputstvo.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar