Iz godine u godinu sve više vozača pod dejstvom alkohola, i najmanja količina utiče na vožnju

Vladimir Vida apeluje na vozače da vode računa i poštuju propise kako bi se izbegle najteže saobraćajne nezgode.

„Daleko od toga da su uslovi na putevima idealni za vožnju, a sa druge strane, ako dodamo i neopreznost vozača i, nažalost, često konzumiranje alkohola na slavama i novogodišnjim proslavama, događalo se i tokom prethodnih godina da imamo stanje bezbednosti saobraćaja daleko od poželjnog i idealno“, ističe Vida.

Tokom prethodne nedelje sprovedena je akcija policije usmerena na otkrivanje vozača pod dejstvom alkohola i psihoaktivnih supstanci.

„Rezultati su pokazali više od 1.300 vozača pod dejstvom alkohola i 61 pod dejstvom narkotika. Pored svih apela i upozorenja imamo veliki broj onih koji čine najteže prekršaje“, naglašava Vida.

Kaže da je iz godine u godinu sve veći broj vozača pod dejstvom alkohola ili psihoaktivnih supstanci.

„Zabrinjavajući je podatak da je od početka godine 76 osoba nastradalo u saobraćajnim nezgodama u kojima je neko od vozača bio pod dejstvom alkohola, a 15 u nezgodama gde je neko od vozača bio pod dejstvom narkotika“, kaže Vida.

Podseća da je vozačima koji nisu profesionalci dozvoljeno da imaju 0,2 promila alkohola u krvi, ali naglašava da ne treba licitirati da li je to čaša vina ili čašica rakije jer je savet da se alkohol ne konzumira kada se seda za volan pošto i najmanja količina deluje na stanje vozača i tehniku vožnje.

U odnosu na 2019. nastradale 33 osobe manje

Vida navodi da se od početka godine na putevima u Srbiji dogodilo oko 33.000 saobraćajnih nezgoda. Nastradale su 483 osobe, 15 više nego prošle godine.

„Prethodna godina ne bi trebalo da bude referentna zbog znatno manjeg broja vozila na putevima. Ako poredimo sa 2019. godinom, nastradale su 33 osobe manje, što je zaista pozitivno, ali daleko od broja kojem težimo“, kaže Vida.

Navodi da, ako se gledaju apsolutni brojevi, najviše ljudi strada na auto-putevima, ali da u obzir treba uzeti da je na njima najviše vozila.

„Od početka godine prilično je rizična saobraćajnica od Pojata, Kruševca, Kraljeva i Užica dalje ka granici sa Crnom Gorom. Tu je 12 osoba nastradalo, a skoro 300 povređeno, što su veliki brojevi“, kaže Vladimir Vida.  

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar