Istraživanje Gradske čistoće: Kuhinjski sunđer ili kontejner

Male deponije često viđamo i pored kontejnera u centru grada. Smeće je pored jer ljudi ne žele da dodiruju kontejnere, čak ni kad se otvaraju nogom. Opšte je mišljenje da je to leglo bakterija.

U laboratoriji Gradske čistoće sproveli su zanimljivo istraživanje i došli do iznenađujućih rezultata. Upoređivali su kontejner, kuhinjski sunđer i unutrašnjost ženske tašne.

„Dobili smo rezultate da je brojnost bakterija najveća na sunđeru gde je bilo 75 miliona bakterija, a kontejner 45 miliona bakterija, dok je kod opranog kontejnera 35.000 bakterija“, kaže Milica Rajković, laborant.

Zbog toga Gradska čistoća kontejnere pere vrelom vodom i deterdžentom bez sapunice, ali da ne bi zaustavljali saobraćaj, obično to rade noću. Kontejner se pere u posebnom kamionu. Građani se, bez obzira na to, i dalje retko odlučuju da rukom otvore kontejner.

„Ovo istraživanje je značilo da pokažemo sugrađanima da kontejneri nisu toliko prljavi kao što misle, da mogu slobodno papučicu da pritisnu ili rukom da dodirnu i otvore i posle toga naravno operu ruke“, ističe Mina Cakić iz JKP Gradska čistoća.

Inače, u laboratoriji na Banovom brdu Gradska čistoća je od prošle godine. Svakodnevno se ovde obavljaju razna istraživanja.

Takođe, od aprila ove godine vrše ispitivanja krpelja na lajmsku bolest, a već nekoliko godina istražuju prisustvo virusa Zapadnog Nila kod komaraca.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar