Ima li mira u zagrebačkom Mirogoju, šta stoji iza obnove ustaških grobova

Inicijativa o obnovi grobnih mesta ubijenih ustaša koji su sahranjeni na zagrebačkom groblju Mirogoj, a koju je usvojio Hrvatski sabor predstavlja anticivilizacijski čin kaže za Radio Beograd kustos beogradskog Muzeja žrtava genocida Bojan Arbutina. 

„Ne mogu da podržim inicijativu koja će u jednom javnom prostoru isticati ljude koji su činili najstrašnije zločine tokom Drugog svetskog rata jer upravo na groblju Mirogoj se nalazi partizansko groblje, a na parceli 142 grobnica gde su pokopana deca sa Kozare postradala 1942. godine od pripadnika tih vojski za koje se danas opredeljuju sredstva da se njihovo groblje obnovi“, navodi Arbutina.

Za predsednika Udruženja „Jadovno 1941“ iz Banjaluke Dušana Bastašića usvajanje inicijative o uređenju grobnih mesta ustaša na zagrebačkom Mirogoju nije iznenađenje.

„To je samo jedna etapa u realizaciji vekovnog strateškog plana katoličke crkve u Hrvatskoj da se „zaore istočna njiva“. Sada je u toku tzv. mirnodopska etapa, bez oružja, nakon onih ratnih gde se nastoje abolirati tadašnje hrvatske oružane formacije i Nezavisna Država Hrvatska,“ ističe Bastašić. 

U međuvremenu, dok austrijske vlasti najavljuju zabranu okupljanja u Blajburgu, pokreće se inicijativa da se slična komemoracija ubuduće organizuje u ličkom mestu Udbina gde Srbi i danas čine većinu stanovništva. To je očekivana inicijativa smatra Bastašić.

„Na području Like je formiran prvi likvidacioni centar Nezavisne Države Hrvatske kompleks logora Gospić-Jadovno-Pag gde je od kraja aprila do kraja avgusta 1941. ubijeno ne manje od 38 hiljada Srba i 2000 Jevreja. To pokazuje da se Hrvatska nije suočila sa tim delom svoje prošlosti, tim mračnim delom, a još manje da je prošla onaj proces koji su prošli Nemci, a to je proces denacifikacije. U Hrvatskoj proces deustašizacije nikada nije ni počeo. Ovo su samo posledice“, rekao je Bastašić. 

Kustos Muzeja žrtava genocida Bojan Arbutina najavljuje da će sve međunarodne institucije biti upoznate sa dešavanjima u Hrvatskoj. Biće obavešteni muzej Jad Vašem u Jerusalimu, Memorijalni muzej Holokausta u Vašingtonu i Međunarodna organizacija IHRA koja se bavi obrazovanjem, istraživanjem i očuvanjem sećanja na Holokaust.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar