Holandski sud traži doživotni zatvor za osumnjičene za rušenje aviona “Malezija erlajnsa“

Na kraju trodnevnog izvođenja dokaza, javni tužilac Manon Riderbeks zatražio je doživotnu kaznu za trojicu Rusa i jednog Ukrajinca, kojima se sudi u odsustvu, prenosi agencija AP.

Tužioci su u završnoj reči rekli da je neoprezno upotrebljena ruska raketa koja je oborila putnički avion, pri čemu je poginulo svih 298 putnika i članova posade.

Lavrov: Neprihvatljivo da se nesreća prikaže kao državni problem

Neprihvatljivi su pokušaji holandskog suda da nesreću na letu putničkog aviona MH17 „Malezija erlajnsa“ u Ukrajini u julu 2014. prikaže kao državni problem, a ne krivični slučaj, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

„Vidimo pokušaje da se stvori utisak da se uopšte ne radi o krivičnom, već o državnom problemu, jer je navodno Rusija rukovodila ovim ljudima (koji su optuženi u Hagu u ovom slučaju)“, izjavio je Lavrov u intervjuu za kanal RT.

To je, kako ocenjuje, apsolutno neprihvatljivo, prenosi ruska agencija TAS.

Dodaje da Rusija pomno prati sudski proces u Hagu i da će izneti svoj stav čim odluka suda bude objavljena.

„U stvari, to je krivično suđenje i mi ga vidimo kao takvo. I kako ja vidim, svaki nepristrasan advokat će ovako shvatiti ovaj slučaj“, zaključio je ruski ministar spoljnih poslova.

Avion kompanije „Malezija erlajns“ s 298 ljudi srušen je 17. jula 2014. godine dok je preletao istočnu Ukrajinu gde su bile u toku borbe ukrajinskih vladinih snaga i proruskih pobunjenika.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar