Hiljadu zatvorskih dana Džulijana Asanža, čekajući izručenje

Asanžove pristalice okupiće se ispred zatvora Belmarš u Londonu, gde se on nalazi, dok Sjedinjene Države nastavljaju sa pokušajima da bude izručen.

Pedesetogodišnji Asanž je tražen u SAD zbog optužbi za zaveru zbog obelodanjivanja informacija o nacionalnoj odbrani nakon što je Vikiliks objavio stotine hiljada dokumenata koji su procureli u vezi sa ratovima u Avganistanu i Iraku.

Asanžova verenica Stela Moris ponovila je poziv za njegovo oslobađanje, rekavši da je proveo duže u Belmaršu nego mnogi zatvorenici osuđeni za nasilne zločine.

„Džulijan je jednostavno zadržan na zahtev američke vlade dok oni nastavljaju da zloupotrebljavaju sporazum o ekstradiciji između SAD i Velike Britanije u političke svrhe.

Prošlog meseca, Viši sud je odlučio da bi ekstradicija mogla da se nastavi nakon što su SAD dobile žalbu. Amnesti internešenel je rekao da je to bila „travestija pravde“.

„Vlada SAD pokušava da izvede suđenje jednog australijskog izdavača pred Sudom za nacionalnu bezbednost SAD, gde mu preti kazna od 175 godina i zatvorska kazna u uslovima torture i potpune izolacije, samo zato što je radio svoj posao. Zato što je od Čelsi Mening dobio istinite informacije o žrtvama i zločinima koje su počinile američke operacije u zalivu Gvantanamo, Avganistanu i Iraku, i objavio ih je“, rekla je Morisova.

Morisova je rekla da je Asanž politički zatvorenik i da će ga „zatvaranje na neograničeno vreme“ ubiti.

„Njegovi advokati su se žalili na ograničen pristup klijentu što je narušilo njegovu odbranu. Zahtevi da prisustvuje sopstvenim saslušanjima su odbijeni, a kada mu je dozvoljeno da prisustvuje, odbijeni su mu zahtevi da sedi pored advokata“, navela je Morisova.

Asanž je u britanskom pritvoru od 2019. godine kada mu je Ekvador ukinuo status azila.

Tužilaštvo u SAD je optužilo Asanža po 17 tačaka optužnice i jednoj tački da je zloupotrebio upotrebu kompjutera oko publikacije Vikiliksa, u kojem je objavio vojne i diplomatske dokumente pre jedne decenije.

Ove optužbe nose potencijalnu zatvorsku kaznu od 175 godina zatvora.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar