Hil: Srbija je ključna za stabilnost i napredak Zapadnog Balkana

Kristofer Hil je, tokom pretresa pred Odborom za spoljne poslove Senata SAD, rekao da će, ako njegova nominacija bude potvrđena, „ohrabriti Srbiju da se ozbiljno i hitno angažuje kako bi se postigao kompromis“.

„SAD snažno podržavaju dijalog uz posredovanje EU kao najbolju šansu za obe strane da prevaziđu razlike. Kao što je predsednik Bajden rekao, SAD veruju da je uzajamno priznanje najbolji način da se oslobodi evropski potencijal Srbije i ojača regionalna stabilnost i bezbednost“, rekao je Hil.

Hil je rekao da će SAD, zajedno sa evropskim partnerima, nastaviti da podržavaju razvoj Srbije kao moderne i prosperitetne evropske države, „u miru sa svojim susedima“.

Istakao je i da SAD podržavaju strateški cilj Srbije ka pridruživanju EU, ali je ocenio da Beograd mora da ubrza „ozbiljne reforme“ kako bi ispunio standarde EU.

Dodao je da SAD očekuju da će EU prepoznati napredak koji je postignut i potvrditi da je članstvo i dalje moguće.

Hil je istakao i da će nastaviti da vrši pritisak da se sprovede puna istraga ubistva braće Bitići 1999. godine.

„Posvećen sam tome da izvršim pritisak na srpsku vladu da obezbedi da se odgovorni privedu pravdi, bez obzira na rang i položaj“, poručio je Hil.

Hil je rekao da će, ako njegov mandat bude potvrđen, ohrabrivati transparentnost i pravičnost izbornog procesa uoči izbora u aprilu 2022. godine u Srbiji, kao i da će isticati važnost slobode medija i glasno podržati ključnu ulogu civilnog društva.

„Raznolik politički pejzaž i slobodna i nezavisna štampa ključni su za uspeh Srbije kao evropske demokratije“, poručio je Hil.

Hil je ocenio i da je uz tehničku podršku SAD, Srbija napravila značajne korake, naročito u ekonomskom i fiskalnom upravljanju.

„Napredak Srbije je sastavni deo za postizanje američkih strateških ciljeva da se revitalizuju naši evropski savezi, podrži demokratija i vladavina prava, promoviše ekonomska saradnja i reše globalni i regionalni izazovi“, rekao je Hil.

Ukazao je da su SAD posvećene produbljivanju bilateralnih odnosa sa Srbjom kroz dalju političku, ekonomsku i bezbednosnu saradnju.

„Dok slavimo 140 godina diplomatskih odnosa, radujem se jačanju međuljudskih odnosa, radu sa mladima i civilnim sektorom i deljenju američkog iskustva u Srbiji“, poručio je Hil.

Hil je rekao da SAD podržavaju napredak koji je Srbija ostvarila u ključnim oblastima, kao što su borba protiv korupcije, poboljšanje vladavine prava i jačanje demokratskih institucija.

Istakao je da će raditi na jačanju ekonomske budućnosti Srbije podsticanjem mera kojima se osnažuje klima za međunarodne investicije, jača struktura, poboljšava energetska raznolikost i bezbednost i gradi otpornost na „maligni spoljni uticaj, uključujući onaj iz Rusije i Kine“.

„Srbija ima ogroman potencijal, sa obrazovanom i talentovanom radnom snagom. Firme sa sedištem u SAD su tokom poslednjih 20 godina uložile više od četiri milijarde dolara u Srbiju i zapošljavaju oko 20.000 ljudi“, naveo je Hil.

Kao ambasador Srbije rekao je da će nastaviti da podržava američke kompanije koje istražuju prilike za ulaganje u Srbiju.

Naglasio je da će, ako njegova nominacija bude potvrđena, dalje razvijati „pozitivni zamah“ nedavnih bilateralnih odbrambenih konsultacija – prvih za pet godina – da bi proširio obostrano korisnu odbrambenu saradnju.

„Srbija je važan bezbednosni partner SAD, naročito kroz 15-godišnje partnerstvo sa Nacionalnom gardom Ohaja“, rekao je Hil.

Podsetio je i da je diplomatsku karijeru počeo u Beogradu, da je kasnije učestvovao u procesu koji je kulminirao Dejtonskim sporazumom i da se vratio u region kao ambasador u tadašnjoj Makedoniji i preuzeo dodatnu odgovornost kao specijalni izaslanik za Kosovo od 1998. do 1999. godine.

Uoči obraćanja Hila, predsedavajući Odbora za spoljne poslove Senata Bendžamin Kardin rekao je da je Srbija „ključna nacija u važnom delu sveta, na Balkanu, gde je još nezavršen posao kada je reč o punoj integraciji“.

„Nalazi se na nekonzistetnom putu ka članstvu u Evropskoj uniji. Važno pitanje je kako da poboljšamo odnose sa Srbijom i integraciju regiona“, poručio je Kardin.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar