Hakeri paralisali sistem belgijske vojske, rupa u mreži otkrivena prošle nedelje

Ministarstvo odbrane Belgije saopštilo je u ponedeljak da je računarski sistem bio na meti ozbiljnog hakerskog napada i da su zbog toga delovi računarskog sistema bili paralisani nekoliko dana, preneo je belgijski javni servis VRT.

„Ministarstvo odbrane je u četvrtak otkrilo napad na svoju računarsku mrežu sa pristupom internetu u četvrtak. Mere karantina su brzo aktivirane kako bi se izolovali ugroženi delovi mreže. Prioritet je održati mrežu Ministarstva odbrane operativnom“, naveo je portparol ministarstva Olivije Severin.

Dodao je da se na otklanjanju problema radilo tokom celog vikenda i da će nastaviti da motre situaciju.

Do napada na belgijsko ministarstvo odbrane došlo je zbog sigurnosne rupe u široko korišćenoj klasi softvera „Log4j“, a tek je prošle nedelje otkriveno da postoji problem.

Radi se o izuzetno opasnom bezbednosnom propustu u jednom delu koda koji je javno dostupan svim java programerima. Taj deo koda tj. „klasa“ pod imenom „Log4j“ je napisan sa ciljem da se prati rad softvera.

Ispostavilo se da hakeri lako mogu da preuzmu kontolu nad celim serverom ukoliko je na njemu instaliran softver koji koristi „Log4j“ klasu za evidenciju aktivnosti, a takvih softvera ima zaista mnogo.

Zbog toga su u opasnosti od hakerskog napada računarske mreže mnogih državnih institucija, ali i velikih korporacija.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar