Gotovo nemoguće pronaći stan na dan u Beogradu tokom praznika, cene se kreću i do 300 evra

Ko želi doček Nove godine u iznajmljenom stanu, moraće da izdvoji poveću svotu. Ipak, i ove godine je to među mladima popularno – društvo se okupi, a trošak podeli.

„U poslednje vreme se izdaju i veliki stanovi, a oni se izdaju upravo zbog toga što mladi u tim stanovima u dogovoru sa stanodavcem organizuju žurke. Tu se cena kreće od 150 do čak 300 evra za veče i obavezan je depozit koji se posle vraća ako ništa nije oštećeno u stanu“, kaže Milivoje Đorđević iz agencije za nekretnine.

Kako kažu u agenciji za nekretnine, stanova na dan praktično više nema slobodnih i gotovo je nemoguće iznajmiti ih samo za novogodišnju noć, već na minimum tri do četiri dana. Ima i zainteresovanih stranih turista.

„U poslednje vreme se primećuju i stranci koji dolaze, ali ne samo za doček, nego zbog restrikcija kovid mera u svojim zemljama. Sada su stanovi poskupeli i do 40 odsto na taj dan. Dva razloga postoje, Beograd je atraktivna turistička destinacija, a druga stvar su ove liberalne kovid mere“, navodi Đorđević.

Centar grada je najpopularniji, ali u poslednjih nekoliko godina nema pravila. Traženi su i stanovi na periferiji. Preporuka je da se stanodavci zaštite ugovorom koji potpisuju sa agencijama.

„Tu imamo dve vrste izdavanja stanova, jedna je agencije koje izdaju stanove, ti stanovi su kategorizovani, vlasnici imaju potpisane ugovore sa agencijama. Ti stanovi imaju na vratima zalepljene plave nalepnice sa zvezdicama, imamo kontakt osobu iz agencije i oni uvek mogu da daju podatke koji se gost tu nalazi“, navodi Ljubiša Banovački, profesionalni upravnik.

Kategorizovani stanovi su pod nadzorom turističke inspekcije i svi ti gosti su prijavljeni Sekretarijatu za strance.

„Drugi tip je u poslednje vreme najčešći, to je da se određeni vlasnici dosete da mogu svoje stanove da izdaju preko društvenih mreža. Ti stanovi nisu kategorizovani i oni se izdaju na crno“, dodaje Banovački.

Kod registrovanih stanova moguće je brzo reagovati u slučaju bilo kakve krizne situacije. Važno je napomenuti i da je remećenje javnog reda i mira zabranjeno.  

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar