Godišnji neporeski izdaci mere se milijardama, šta za uzvrat dobijaju građani i privreda

Od 20 dinara u Rumi do čak 300 u Opštini Ada, toliko košta taksa za neki zahtev. Nevelik iznos, ali je prava slika raspona cena različitih dažbina. Vlasnik trgovinskog lanca, zavisno od opštine korišćenje javnog prostora plaća i po deset puta više i zavisno od toga da li je reklama sa unutrašnje ili spoljne strane izloga.

„Onda negde, ako imate više od 1 kvadratnog metra onda plaćate jednu cenu. Onda se mi dovijamo pa isečemo taj izlog na 10 manjih delova da bi dobili tu neku cenu“, objašnjava vlasnik trgovinskog lanca „Gomeks“ Goran Kovačević.

U proseku opštine oko 15 odsto lokalnog budžeta pune taksama i naknadama. Retki su shvatili da i od toga zavisi hoće li neko započeti biznis baš kod njih.

„U odnosu na budžet to je nekih 6 do 7 procenata, što znači da su najveći prihodi zapravo regularni zakonski prihodi, a ne neki nameti koji se nameću da bi se nadomestili problemi na prihodnoj strani budžeta“, ističe savetnik predsednika Opštine Mionica Dragan Luković.

Dve trećine nameta su takse iako se od njih prihoduje manje, a 10 odsto naknade. One su regulisane kroz dvesta zakonskih i još više podzakonskih akata, i isto toliko odluka lokalnih samouprava.

„I došli smo do nekog spiska od 1.220 i više republičkih taksi i stotinjak opštinskih taksi koje se trenutno naplaćuju građanima i privredi“, navodi Luković.

Godišnji neporeski izdaci mere se milijardama, neizbežno je pitanje šta se zauzvrat dobija.

„160 milijardi nije malo i više je nego što su neki obični porezi koji postoje, razlika između poreza i neporeskih prihoda je u tome što kod neporeskih prihoda građani ili privreda treba da dobiju nešto za uzvrat. Kod poreza dobijaju načelno javne usluge“, kaže Jelena Bojović iz Naled-a.

Ideja je da ubuduće nijedan neporeski namet ne može da se naplati bez objave u elektronskom registru. Ministarstvo finasija priprema zakonski okvir za to. Za sada imamo Zakon o naknadama, ali ne i o taksama.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar