Godfri: Da sam iz regiona, upitao bih se zašto Srbija toliko troši na vojnu opremu

Entoni Godfri je, gostujući na televiziji Prva, rekao da bi se, da je iz regiona, upitao zašto Srbija toliko troši na vojnu opremu, umesto da taj novac ulaže u infrastrukturu.

Ističe da se Srbija opredelila za vojnu neutralnost i da je njena odluka partnerstvo sa Rusijom, ali da je Beograd i snažan partner Vašingtona i da vojnu opremu kupuje i od Francuske i SAD.

Prema Godfrijevim rečima, u Srbiji razumeju važnost diverzifikacije izvora energije.

„Ako se oslanjate samo na Rusiju, biće teže postići povoljniju cenu. Za dugoročnu energetsku budućnost, za Srbiju je najbolja diverzifikacija, jer će tako imati bolju cenu“, izjavio je Godfri i rekao da očekuje da će se Srbija uskoro snabdevati gasom i preko Grčke.

Govoreći o tenderu za uvođenje mobilne mreže pete generacije – 5G, Godfri je ocenio da je važno da Vlada Srbije donese suverenu odluku prilikom izbora kompanije kojoj će biti poveren taj posao.

„Mnoge američke kompanije smatraju da su kineske firme nepouzdane i to bi moglo uticati na strane investicije u Srbiji“, rekao je Godfri.

„Beograd i Priština moraju sami doći do rešenja“

Godfri upozorava da nestabilna situacija u Bosni i Hercegovini može imati loše posledice za nastavak ekonomskog rasta Srbije.

Nada se da član Predsedništva BiH Milorad Dodik shvata da je budućnost Republike Srpske u BiH.

Što se tiče odnosa između Beograda i Prištine, Godfri je ocenio da moraju sami doći do rešenja.

„Ne mogu rešenje utvrditi Evropska unija, SAD ili Rusija, jer onda neće biti trajno“, rekao je Godfri i izrazio očekivanje da će Beograd i Priština ostvariti veći napredak u normalizaciji odnosa.

„Srbija je na dobrom putu da unapredi izborne uslove“

Godfri je rekao i da očekuje da će svi građani Srbije učestvovati na predstojećim izborima i dobiti priliku da izraze svoje stavove.

„Srbija je na dobrom putu da unapredi izborne uslove, ali ima još mnogo posla. Nadam se da će svi kandidati imati jednak pristup medijima“, rekao je Godfri i istakao da bojkot izbora nikome ne koristi i da birači očekuju da će se u sledećem sazivu parlamenta čuti različiti stavovi i mišljenja.

Godfri je izrazio nadu i da će građani učestvovati na referendumu o ustavnim promenama vezanim za pravosuđe.

„Ustavne reforme su važne za put ka EU. Nedostatak transparentnosti u pravosuđu je velika prepreka“, ocenio je Godfri.

Konstatovao je da se politika Vašingtona prema Srbiji i Zapadnom Balkanu ne menja, bez obzira na to ko je ambasador SAD u Beogradu.

„Proteklih godina su se odnosi između Beograda i Vašingtona drastično popravili“, rekao je Godfri.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar