Fond za inovacionu delatnost za dobru ideju nudi podelu rizika, ko može da se prijavi

Put od ideje do inovacije je pun izazova i na tom putu Fond za inovacije ima vrlo značajnu ulogu. Ono što je svojstveno inovacijama je veliki rizik od neuspeh, pogotovo u tim ranim fazama razvoja, kada je i rizik veći.

Mlađan Stojanović istakao je za RTS da niko od tradicionalnih finansijskih institucija ne ulazi u takve poduhvate i da Fond obezbeđuje finansiranje za te neke najranije faze razvoja.

Mehanizme su razvili u saradnji sa Svetskom bankom i uz finansiranje Srbije i dobrim delom EU. Oni su, kaže definisani tako da pored bespovratnih sredstava i podrške koju nude, preduzeća takođe imaju i neki deo svog sufinansiranja.

„Pored besplatnih sredstava, znači da ako vam za projekat treba 100.000 evra vi treba da obezbedite nekih 30.000. Na taj način cilj Fonda je da uđe u podelu rizika od neuspeha i da u isto vreme obezbedi sredstva i finansiranje kada niko drugi to ne čini“, objasnio je Stojanović.

Naglasio je da je interesovanje veoma veliko i da su u poslednjih deset godina primili preko 4.000 različitih prijava projekata od kojih je gotovo 1.000 je odobreno i podržano sa nešto više od 40 miliona evra.

Informaciono-komercijalne tehnologije najzastupljenije

Dodao je da je najzastupljenija oblast informaciono-komercionalnih tehnologija, kao i svuda u svetu, pre svega zato što je ta oblast prožima sve druge oblasti. I u Srbiji između 60 do 70 projekata koji dobiju finansiranje dolazi iz ove oblasti, ali ima i onih iz oblasti mašinskog inženjeringa i poljoprivrede kao što je prehrambena i bio tehnologija.

Stojanović je naveo da Fond podršku nudi i mladim, neformalnim timovima, koji u ovom trenutku i nemaju preduzeće ni ideju šta bi radili, nudimo startapovima, naučnoistraživačkim organizacijama, kao i ozbiljnijim već razvijenim preduzećima.

„Od tih 900 projekata koje je podržano, negde je preko 300 našlo primenu u privredi, kao  što je ultrazvučni senzor za detektovanje curenja u naftovodima, startap koji se bavi razvojem softvera na bazi veštačke inteligencije koji služi za podršku u onlajn prodaji“, istakao je Stojanović.

Aktuelni projekti Fonda

Naglasio je i da je trenutno aktuelno pet različitih projekta. 

„Objavljen je poziv za „Pametni početak“, namenjen ljudima koji su na samom početku i koji imaju ideju. Program Inovacionih vaučeri, kojim se subvencioniše privatno preduzeće da koristi razvojne usluge koje dolaze s fakulteta i instituta“, rekao je Stojanović.

Takođe, objavili su i poziv za tri ključna projekta – program ranog razvoja, sufinansiranja inovacija i program saradnje nauke i privrede.

„To su programi koji kroz zajedničko ulaganje sa EU imaju za cilj da plasiraju devet miliona evra za razvoj inovacija samo u narednih šest meseci, a za narednu godinu je planirano još 11 miliona evra“, naglasio je Stojanović.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar