Evropski parlament usvojio rezoluciju o radnicima „Linglonga“ u Zrenjaninu

Posle debate na plenarnoj sednici u Strazburu, usvojena je rezolucija koja, između ostalog, „osuđuje nasilje ekstremista i huligana protiv mirnih ekoloških demonstranata“ i poziva vlasti Srbije da javno osude takve napade.

Rezolucija je po hitnom postupku predviđenom za slučajeve kršenja ljudskih prava u svetu uvrštena u dnevni red poslednjeg plenarnog zasedanja u ovoj godini, na zahtev poslaničke grupe liberala i poslanika Klemena Grošelja, uz podršku grupe evropskih socijaldemokata i zelenih.

Prema saznanjima RTS-a, politička grupa Evropskih narodnih partija bila je protiv inicijative, smatrajući da pokrenuta pitanja treba da budu deo redovnog izveštaja o Srbiji, predviđenog za proleće sledeće godine, ali je na kraju ipak prihvatila usaglašeni tekst rezolucije, iza kojeg su stale sve najveće poslaničke grupe.

U usaglašenom tekstu izražava se „duboka zabrinutost“ zbog navoda o prinudnom radu, kršenju ludskih prava i trgovini ljudima u slučaju 500 vijetnamskih radinika iz kineske fabrike „Linglong“ u Zrenjaninu.

„Vlasti Srbije se pozivaju da istraže ovaj slučaj i obezbede poštovanje osnovnih ljudskih prava, posebno prava radnika u fabrici, i rezultate o tome dostave EU“, navodi se u tekstu rezolucije.

U rezoluciji se izražava duboka zabrinutost i zbog „nedostatka transparentnosti i procene ekoloških i socijalnih posledica“ kineskih investicija i zajmova i, kao i projekata velikih multinacionalnih kompanija, poput Rio Tinta.

Evropski parlament navodi i da je zabrinut zbog jačanja kineskog uticaja u Srbiji i regionu, i poziva Srbiju da domaće zakone o radu i životnoj sredini primeni i na kineske kompanije u zemlji.

Evropski parlament u rezoluciji navodi i „žaljenje zbog pogoršanja medijskih sloboda, zastrašivanja, pa i jezika mržnje protiv pripadnika opozicije, nezavisnih intelektualaca, nevladinih organizacija i novinara“.

Rezolucija poziva Vladu Srbije da radi na konkretnim, proverljivim strukturnim reformama i ukloni nedostatke u vladavini zakona, osnovnim pravima, medijskim slobodama, borbi protiv korupcije i kriminala i funkcionisanju demokratskih institucija.

Evropski parlamentarci očekuju da će otvaranje klastera 4 u pregovorima o članstvu doprineti punom ispunjavanju Zelene agende i evropskih standarda u ovoj oblasti, navodi se u usvojenoj rezoluciji.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar