EU pozdravila napredak Srbije u pristupnim pregovorima

U zaključima o Srbiji, Savet pozdravlja „ukupan napredak“ koji je zemlja napravila u procesu pregovora o pristupanju, ali i naglašava da su dalji napredak u oblasti vladavine prava i fundamentalnih prava kao i u procesu normalizacije odnosa Beograda i Prištine „odlučujući“ za ukupnu brzinu pristupnih pregovora Srbije sa EU.

U svojim godišnjim zaključima, Savet za opšte poslove EU, konstatuje da EU integracije nastavljaju da budu strateški cilj Vlade u Beogradu i poziva vlasti u Srbije da se „čvrsto posvete promociji EU vrednosti“ i „pozitvnoj komunikaciji“ o EU kao glavnom političkom i ekonomskom partneru Srbije.

„Savet primećuje napredak koji je Srbija napravila u pojedinim oblastima vladavine prava, ali i ukupan ograničeni napredak i kašnjenja u drugim oblastima. Savet EU ohrabruje Srbiju da nastavi da pokazuje političku volju kako bi dalje ubrzala reforme i isporučila konkretne rezultate u fundamentalnim oblastima“, navodi se u tekstu zaključaka u koje je Tanjug imao uvid.

Posebna pažnja srpskim vlastima se skreće na efikasnost i reformu pravosudnog sistema u zemlji, na borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, kao i na „ograničen napredak“ u oblasti slobode izražavanja.

Savet za opšte poslove EU pozdravlja opredeljenost Srbije da aktivno radi na promociji regionalne saradnje i jačanja dopbrosusedskih odnosa.

Kada je reč o dijalogu Beograda i Prištine, Savet EU poziva Srbiju da se u „dobroj volji i duhu kompromisa“ angažuje na postizanju sveobuhvatnog pravnoobavezujuceg sporazuma, a poziva se i na primenu svih do sada postignutih sporazma u dijalogu.

„Obe strane treba da izbegavaju akcije koje podrivaju stabilnost kao i retoriku koja ne doprinosi dijalogu“, navodi se u tekstu zaključaka Saveta EU.

U zaključcima, Savet EU „pozitivno ocenjuje“ nastavak napretka u razvoju tržištne ekonomije u Srbiji kao i ekonomske mere koje je država preduzela u cilju ublažavanja posledica pandemije kovida 19.

Pozdravljaju se i napori Srbije u ispunjavanju merila za otvaranje kalstera 3 koji se odnosi na konkurentnost i inkluzivni rast.

Srbija se i ovoga puta poziva da pojača napore kada je reč o usklađivanju sa zajednickom spoljnom i bezbednosnom politikom EU, a pozdravlja se kontinuirano učešće zemlje u misijama i operacijama Evropske unije.

Savet EU poziva Srbiju i da se ukladi i sa zajedničkom viznom politikom EU.

Zaključi Saveta EU usvajaju se na kraju godine, a u velikoj meri se oslanjaju na godišnje izveštaje Evropske komisije o zemljmam iz tzv. „paketa proširenja“.

Zaključi Saveta EU o zemljama iz procesa pristupnja nisu bili usvojeni pošle godine zbog nemogućnosti zemlja članica da se dogovore oko uslova koje je Bugarska postavljala kada je reč o tekstu koji se odnosi na Severnu Makedoniju, odnosno uslova za otvranje pristupnih pregovora sa Skopljem.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar