EPS: Danonoćno se radi na dopremanju uglja u TENT, ne očekuju se restrikcije

Do problema na pojedinim područjima u Srbiji, kako je navedeno, došlo je samo u distributivnom sistemu Elektrodistribucije Srbije, koja posluje van sistema EPS-a.

Zbog problema sa ugljem natopljenim mokrim snegom i vodom u nedelju ujutru došlo je do zastoja u radu bloka A1, dok je blok A2 radio smanjenim kapacitetom.

Od tada se danonoćno radi na dopremanju novog uglja i osposobljavanju blokova u TENT A.

Hidro-sektor EPS-a radi stabilno i hidroelektrane punim kapacitetom koriste raspoložive dotoke.

EPS navodi da će i u narednom periodu obezbediti dovoljne količine električne energije za građane i privredu Srbije i da se ne očekuju restrikcije ili nestašice.

Za informacije o stanju distributivne mreže, prekidima, kvarovima i područjima gde nema napajanja električnom energijom građani se mogu obratiti Elektrodistribuciji Srbije, koja od 31. decembra 2020. posluje potpuno van sistema Elektroprivrede Srbije.

Mihajlović: Sve ekipe na terenu, smanjuje se broj domaćinstava bez struje

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović rekla je da su, pored Ministarstva, u rešavanje problema sa kojima se suočava elektroenergetski sistem uključena i druga ministarstva, kao i javna preduzeća.

„Svi zajedno radimo na tome da što pre izađemo iz krize i neophodno je da budu angažovani svi resursi kako bi kompletan elektroenergetski sistem ostao stabilan i počeo da radi punim kapacitetom. Situacija jeste bolja, ali je i dalje veoma ozbiljna“, rekla je Mihajlovićeva na  sednici Radne grupe za praćenje sigurnosti snabdevanja energijom i energentima, na kojoj je razmatrana aktuelna situacija u svim delovima energetskog sistema.

Na sednici su predstavljeni izveštaji o radu i problemima s kojima se suočavaju EPS, EMS i EDS, koji su nastali zbog elementarnih nepogoda. Kako je rečeno, ekipe „Elektrodistribucije Srbije“ su neprestano na terenu i do kraja dana se očekuje da kvarovi budu otklonjeni.

Kako je rečeno, intenzivno se radi na otklanjanju svih problema u proizvodnji električne energije u Termoelektrani „Nikola Tesla“.

Kada je reč o radu toplana, ekipe „Beogradskih elektrana“ su na terenu i svi manji problemi i prekidi u isporuci toplotne energije biće rešeni do kraja dana.

Usled nepovoljnih vremenskih uslova raste potrošnja gasa, ali je snabdevanje za sve kupce stabilno i nema ograničenja, navodi se u saopštenju.

Na sastanku su učestvovali i predstavnici JP „Srbijagas“, „Transportgasa“, NIS-a, Poslovnog udruženja „Toplane Srbije“, Republičke direkcije za robne rezerve, JP PEU „Resavica“ i JP „Putevi Srbije“.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar