Država ograničila cenu hleba, da li će intervenisati i kod cene mesa

U pitanju je intervencija od 30 tona pšenice, što je oko 20 tona brašna, a ažurirani podaci se svake nedelje šalju Republičkoj direkciji za robne rezerve, rekao je državni sekretar u Ministarstvu trgovine Uroš Kandić.

„Pravo da se prijave imaju svi registrovani proizvođači hleba i peciva i nema ograničenja za prijavu, bilo da je reč o malim ili velikim. Ipak, rezerve su ograničene i neće svi dobiti onoliko koliko žele, ali ćemo gledati da to rasporedimo ravnomerno“, rekao je Kandić.

Prema njegovim rečima, brašno se preuzima u džakovima od 50 kilograma ili manjim.

„Kada je u pitanju kontrola, tržišna inspekcija kontroliše trgovce, ali do sada se pokazalo da nema velikih kršenja uredbe i bojazni od manipulacija“, rekao je Kandić.

Kandić kaže da je meso poskupelo između 15 i 30 odsto i jedna od mera koja se razmatra jeste i intervencija mesom iz robnih rezervi.

„Razmišlja se i ograničenju cena i proizvođačkih i trgovačkih. Država ima mogućnost da cene ograniči na šest meseci, ali namera države nije da se previše upliće u tržište, jer to nije dobro, jer onda dolazi do nestašca i pojave crnog tržišta“, naglasio je Kandić.

U talasu poskupljenja je zapaženo da pre svega poskupljuju prehrambeni proizvodi, jer je sama proizvodnja hrane poskupela zbog visoke cene đubriva, goriva i sličnog.

„Trgovačke marže su na istom nivou godinama i o tome trgovci strogo vode računa kako ne bi izgubili kupce. Robne rezerve su jedan od alata regulacije cena ali količine iz robnih rezervi ne mogu da supstitušu tržište“, rekao je državni sekretar u Ministarstvu trgovine.

U poslednjih godinu dana, odnosno 9 meseci, zabeležen je rast trgovine prehrambenim proizvodima od oko 10 odsto, dok je trgovina neprehrambenim proizvodima porasla za 11 odsto.

„Tokom crnog petka trgovci su imali rast od 15 odsto u odnosu na prethodnu godinu, što je svakako značajno za njih“, rekao je za RTS državni sekretar u Ministarstvu trgovine Uroš Kandić.  

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar