Dodik povodom 30 godina Republike Srpske: Budućnost Srpske autonomija, BiH bez perspektive

Dodik je za Radio Beograd rekao da je napredak koji je Republika Srpska ostvarila rezultat borbe za pravo i dostojanstvo, pre svega otporom međunarodnoj intervenciji, koja je uvek bila snažna, a snažna je i sad.

Dodik Republiku Srpsku u budućnosti vidi pre svega kroz jačanje njene autonomije i afirmaciju njenih prava. „Ukoliko se to ne desi, verujem da će generacije koje dolaze afirmisati naše pravo na samoopredeljenje i da ćemo na taj način moći da odlučujemo o našoj političkoj budućnosti“, rekao je Dodik.

Na pitanje kako vidi političku realnost BiH danas, Dodik je odgovorio da je „BiH jedna ozbiljna nevolja za nas ovde i retrogradna struktura“.

„BiH je neuspešna, neostvarena i nedovršena zemlja, koja nema nikakvu perspektivu. Nemamo razlog da svoje živote upotrebljavamo za takvu BiH. Ona se ne može objasniti drugačije osim Andrićevim rečima da kad uđeš u Bosnu, tu prestaje logika. Imate paraustavne odluke, a imate Ustav; imate pojedinca koji se predstavlja kao visoki predstavnik a nije imenovan na tu funkciju; imate vlast stranaca a nigde ne piše da su oni vlast. Nema zemlje na svetu u kojoj je sudija Ustavnog suda stranac. BiH nema nijedan unutrašnji konsenzus o svom postojanju, nijedan zajednički praznik osim Nove godine, BiH nema budućnost. Ona egzistira na sili Međunarodne zajednice, a ta sila nije doveka, ona će nestati i ja verujem da će se BiH na miran način razići“, kazao je Dodik.

On misli da Bošnjaci greše što se protive izvornom Dejtonu. „Ukoliko ne uspemo da se vratimo na Dejtonski sporazum, Republika Srpska će krenuti ka izlazu“, izjavio je Dodik.

Komentarišući proces vraćanja nadležnosti RS, Dodik je podsetio da su one tokom vremena Srpskoj oduzimane, a ne dobrovoljno prepuštane, „iako su prethodne vlasti dale saglasnost za tri oblasti – vojsku, indirektne poreze i pravosuđe“.

Sve ostale nadležnosti, kazao je, kao što su sudovi i tužilaštvo, nametnute su grubim nasiljem visokih predstavnika. Isto važi i za druge oblasti, 83 nadležnosti kroz 140 zakona su nametnuli visoki predstavnici.

„Ono što je važno je da nije promenjen Ustav BiH i da taj Ustav predstavlja garanciju da ponovo možemo da ovladamo oduzetim nadležnostima. Taj proces je sada na početku i nama predstoje godine borbe za poštovanje Ustava ako je BiH ustavna a ne paraustavna država“, ističe Dodik.

Odgovarajući na poslednje pritiske sa Zapada, član Predsedništva BiH je ocenio da oni postoji od početka.

„Mislim da je postojao tajni ili prećutni dogovor Bošnjaka i Amerike, da oni potpišu Dejtonski sporazum, a da će Amerikanci u godinama koje dođu napraviti unitarnu i centralizovanu zemlju. Oni to i rade. To, međutim, još nije blizu kraja. Zato Vašington promoviše politiku vraćanja u BiH, da bi taj posao završili. U SAD je na vlasti demokratska struktura političara koja je karijere napravila na priči i stereotipima o lošim Srbima i Srbima kao zločincima. Oni sada rade isto što su radili i nekada, kada su Aliji Izetbegoviću i Harisu Silajdžiću obećali da će im izgraditi Bosnu kakvu žele“, kazao je Dodik.

On, međutim, računa na „slovo Dejtonskog sporazuma i međunarodno pravo“.

„To nije nimalo lako i nisam naivan da verujem da će veliki i moćni poštovati zakone međunarodnog prava, ali svakako najpre na to računam. Drugo je volja naroda ovde. Ovaj narod želi Republiku Srpsku. I treće, računam na prijatelje, na one kojima je stalo do međunarodnih sporazuma, reda u svetu, dogovora a ne nametanja. Povećava se broj onih koji su spremni da RS daju podršku“, zaključio je Dodik uoči Dana Republike Srpske.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar