Dobrovoljna vatrogasna društva, čekajući nova vozila

Gostujući u Beogradskoj hronici Stojanovski je rekao da obuka sertifikovanog vatrogasnog društva traje tri meseca i obuhvata i teoriju i praksu.

„Najčešće se javljaju mlađe osobe, potrebna je samo dobra volja. U poslednje vreme imamo i koleginice koje isto rade kao i muškarci“, ističe Stojanovski.

Samo u Beogradu je ove godine bilo 4.000 požara. U glavnom gradu ima najmanje deset aktivnih dobrovoljnih vatrogasnih društava a po pozivu lokalnih štabova za vanredne situacije, gasili su 52 požara sa vatrogascima, pa i velike požare u kineskim tržnim centrima.

„Sve je na dobrovoljnoj bazi, dežurstva se usklađuju sa slobodnim vremenom. Profesionalni vatrogasci su opremljeniji od dobrovoljnih vatrogasnih društava. Oni ulaze u vatru, mi radimo dovršavanja i ostalo. Mi kao DVD prijavljujemo dežurstvo sa određenim brojem ljudi i kada komanda odluči mi pomažemo“, objašnjava Zoran Stojanovski.

Dodaje da DVD Palilula ima jedno vatrogasno vozilo koje su 2016. godine dobili iz Slovenije.

„Imamo obećanja Sektora za vanredne situacije, MUP-a da ćemo dobiti novo vozilo. Većina dobrovoljnih društava dobila je od Sektora opremu u vrednosti 500.000 dinara. To su uniforme, creva, pumpe. Nemamo dovoljno opreme, lokalna samouprava do sada nije imala razumevanja i nadam se da će u budućnosti biti drugačije“, naglašava Stojanovski.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar