Deda Mraz i jelka ponovo podelili narod u BiH

Tokom noći je plakat prefarban, a na društvenim mrežama je objavljena fotografija na kojoj se vidi da muškarci belom bojom kreče plakat.

Bilbord u Zenici s ovom porukom je osvanuo nakon što je sličan u Bužimu uklonjen, a na kojem je pisalo „Sretan Božić i Nova godina“.

Bilbordi su izazvali podeljenje reakcije, posebno muslimana koji ne priznaju Deda Mraza, jelku i Novu godinu.

Sve ovo se dešava nakon godina kada se verovalo da su muslimani, koji imaju svoju Hidžretsku novu godinu, ipak, prihvatili Deda Mraza i druge novogodišnje simbole.

Nadležni u Zenici su pozvani da plakat uklone, s porukom da njima niko neće zabraniti praznična slavlja i da na ovaj način muslimani samo stvaraju razdor među narodima, preneo je hrvatski portal Dnevnik.

Reagovao je i tamošnji političar Ivan Petrović, koji je preko svog Fejsbuk profila pozvao nadležne institucije da odmah iskoriste svoja ovlašćenja i uklone ovaj baner, koji je, kako navodi, sinoć veoma uznemirio većinu Zeničanki i Zeničana svih nacionalnih i verskih opredeljenja.

„Ne zbog mene! Ne zbog svih drugih nebošnjaka Zeničanki i Zeničana! Ovaj se baner mora ukloniti prvenstveno zbog Bošnjaka, jer moje sugrađanke i sugrađani Bošnjaci, kao Evropljani veći od svih drugih Evropljana, ne zaslužuju da ih kolektivno terete za bilo kakav nacionalistički i verski radikalizam i raspaljivanje razdora i netrpeljivosti prema drugim narodima i narodnostima, zbog jedne manjine, koja ih na ovaj način pokušava prikazati onakvima kakvi nisu niti su ikada bili“, napisao je Petrović.

Dodao je da Bošnjaci već preko šest vekova dobro znaju šta je islam i njihova tradicija.

„Da ne znaju, ne bi toliko dugo, hvala Bogu, ponosno opstajali na tlu uverljivo većinske hrišćanske Evrope, koja ih isuviše često nije tretirala prijateljski. Ali oni su opstajali, dostojanstveno i ponosno braneći svoju veru i identitet“, napisao je Petrović.

Poručio je da ne zaslužuje ni njegova Zenica da se na ovakav način negativno promoviše u domovini i regionu i tako potpuno nepravedno etiketira kao grad, kako navodi, „tobože nemiroljubivih radikalnih Bošnjaka“.

Sugeriše da se utvrdi i da li postoji osnovana sumnja ovim činom počinjeno krivično delo i u skladu sa Krivičnim zakonom Federacije BiH.

Prema popisu stanovništva iz 2013, u Zenici su najbrojniji muslimani – 78,3 odsto, Hrvata je 9,6 odsto, a Srba 3,3 odsto.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar