Dačić o Novakovom slučaju: Biće posledica po odnose Srbije i Australije, ovo je sramno

Ivica Dačić je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da je teško da će Australija prihvatiti bilo koji argument države Srbije kada je reč o slučaju Novaka Đokovića.

„To nije nikakav specijalan i specifičan slučaj, ovde je reč o politizaciji pitanja jer na stotine ljudi dobija razna izuzeća. I mi političari smo bili na raznim odlučivanjima svuda po svetu, u Britaniju smo morali da idemo, cela delegacija je morala da traži izuzeće ali je to bilo u okviru političkih manifestacija, pa su UN garantovale za to. Ako mogu drugi teniseri da dolaze, zašto se neko tako ponaša prema Novaku Đokoviću“, ističe predsednik Skupštine Srbije.

Postoje, kaže, političke implikacije, a ovo što se dešava ostaviće posledice po odnose države Srbije i države Australije.

„Naši odnosi nisu mnogo razvijeni jer smo udaljeni, to je zemlja koja sebe smatra izuzetno posebnom i specifičnom, oni to uvek govore. Kad smo tražili ukidanje viza, oni su rekli da i engleska kraljica mora da ima vizu da bi došla u zemlju kojoj je kraljica. Novak ništa nije kriv, Novak je došao posle njihovog odobrenja da dođe. Ovakvo ponašanje je sramno ponašanje i to treba staviti do znanja Australiji“, naglašava Dačić.

Podseća da Novak ima diplomatski pasoš Srbije i da nije bilo ko.

„On je teniser broj 1, svetsko ime i legenda, ovo je neuobičajeno, sramotno, drsko“, istakao je Dačić.

Naglašava da ne veruje da će posle svega njihov premijer doći u Srbiju. „Niti nam treba“, kaže Dačić.

„Mislim da su ušli u neviđeni problem sami sa sobom, Novak je već pobednik, očigledno da oni njemu ne daju da igra, ovo je način da se spreči da postane najbolji teniser u istoriji. Život je dug, nadam se da će taj premijer nekada doći u situaciju da može da oseti kako je to kad se neko prema njemu ponaša kako se on ponaša prema drugima“, naglašava Dačić.

O referendumu i izbornim zakonima 

Govoreći o predstojećem referendumu 16. januara, predsednik parlamenta je rekao da veruje da će promena Ustava biti izglasana. Dodaje da se promene tiču isključivo pravosuđa. 

„To će biti u interesu građana, jer su oni najviše neposredno zainteresovani ko će im suditi i ko će ih tužiti“, naveo je Dačić dodajući da bi političke stranke trebalo više da se uključe u raspravu.

Odgovarajući na konstataciju da se ne pokazuje veliko interesovanje građana za referendum, Dačić je rekao da se to i ne može očekivati jer to nisu teme koje pobuđuju interesovanje, ali su od velikog značaja.

Dačić je dodao da će se uskoro u izbornoj proceduri naći i izborni zakoni. Reč je o, kako kaže, stvarima koje su do sada više puta analizirane a potpisani su i sporazumi tokom različitih dijaloga.

„To sad treba da se pretoči u zakone. Iz OEBS-a su rekli da će posle 9. januara dati mišljenje o tim zakonima, kada to mišljenje stigne, ići će odmah na sednicu parlamenta. Posle referenduma svi zakonski rokovi za raspisivanje izbora se približavaju“, navodi predsednik parlamenta.

Navodi i da ga sledeće nedelje očekuje razgovor sa liderom SNS-a Aleksandrom Vučićem o nastupu na predstojećim izborima.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar