Da li je odbrana RS napad na ustavni poredak BiH, ko su svedoci, a ko osumnjičeni

Iz Tužilaštva BiH nema pojašnjenja, a mediji prenose da se istraga odnosi na posebnu sednicu Skupštine i vraćanje nadležnosti Republici Srpskoj. Milorad Dodik odgovara: Ne urušavamo već branimo ustavni poredak.

Nenad Nešić iz Demokratskog narodnog saveza kaže da je dobio poziv da se u utorak u podne pojavi u Tužilaštvu BiH u Sarajevu. Nešić kaže i da u pozivu piše da se poziva kao svedok zbog napada na ustavni poredak BiH.

„Odbrana Republike Srpske ne može biti napad na ustavni poredak, moje svedočenje će uvek biti u korist Republike Srpske i istine“, kaže predsednik DNS-a Nenad Nešić.

U Tužilaštvo će dan poslije Nešića i predsednik Partije demokatskog progresa Branislav Borenović.

„Dobio sam poziv za sredu ujutro, ja mislim da je tema jedna od posebnih sjednica i određeni politički stavovi, ne vidim razlog da je nešto drugo“, istakao je predsednik PDP-a Branislav Borenović.

Vladajuće partije iz Republike Srpske poziv nisu dobile pa se pominje da bi oni mogli biti pozvani kao osumnjičeni.

„Ova Bosna i Hercegovina je nakrivo nasađena zemlja, tako da mi koji se zalažemo za ustav možemo biti optuženi za narušavanje ustava“, rekao je Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH.

Željka Cvijanović, predsednica RS je rekla da nema informaciju šta radi Tužilaštvo, ali ima informacije šta rade institucije Republike Srpske i ima informacije šta piše u Ustavu Bosne i Hercegovine, kao i ozbiljna saznanja da niko u RS šta god da je radio u Skupštini nije prekršio Ustav, niti se ponašao neustavno.  

Mediji prenose da su osumnjičeni predlagači zakonskih rešenja i skupštinskih zaključaka koje je u prethodnom periodu donijela Skupština Srpske. Isto tako da se na na saslušanja pozivaju na osnovu prijava koje se podnose još od septembra a odnose se na trenutnu situaciju u BiH.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar