Da li je na Zlatiboru urbanistički haos

Nekad je Zlatibor vrveo od turista samo u vrhu sezone ili praznicima, ali se to poslednjih godina promenilo. O urbanizaciji te planine posetioci imaju podeljeno mišljenje.

Zlatiborci od urbanizacije vide korist, jer više nisu usputna destinacija turista.

Građevincima ne smeta urbanizacija, jer cele godine imaju posla, zahvaljujući investitorima, koji prodaju apartmane najviše domaćim kupcima i pre nego što se završi neki objekat.

„Osamdeset posto minimalno, a ima i stranih kupaca, odnosno to su naši državljani koji žive u zemljama Evropske Unije“, kaže Miroslav Brković, investitor hotela sa pet zvezdica

„Od ukupne površine Zlatibora, koja pokriva 647 kvadratnih kilometara, samo 1,4 odsto, da naglasim to našim kritičarima, jeste pod građevinskim objektima. Čak i više Zlatibora ima pod vodenim površinama nego što ih ima pod građevinskim objektima“, kaže Milan Stamatović, predsednik Opštine Čajetina.

Prema njegovim rečima, bespravna gradnja u Srbiji će stati onog dana kada se budu i krivično gonili oni koji bespravno grade, a ne da se po današnjim zakonima stimulišu.

U nadležnosti lokalne samouprave je izdavanje građevinskih dozvola, ali kažu da oni ne mogu da utiču na promet zemljišta, pogotovo kada je u pitanju zakonski povraćaj dedovine.

Po Zakonu o restituciji, pojedini potomci iskoristili su da papreno prodaju zemlju investitorima, da bi taj novac iskoristili za neki bolji život van Zlatibora, ali i u drugim delovima sveta. 

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar