Da li deca dovoljno uče o bezbednosti u saobraćaju

Branko Kockica pevao je generacijama: „Kad se prelazi ulica gde nema semafora, onda se vrlo dobro porazmisliti mora“.

Iako ista pravila važe i danas, saobraćaj se od nastanka ovih stihova dosta izmenio. Zato apel struke – osim rime, neophodno je dodatno znanje o saobraćaju.

„Dete koje provede osam ili 11, 12 godina u školskoj klupi ne sme da izađe iz obrazovnog sistema a da nema formirane ispravne stavove o saobraćaju. Ne pričam o poznavanju saobraćajnih pravila i šta znači crveno i šta znači zeleno, nego pričam o tome da je dete odnosno čovek kada odraste svestan posledica brze vožnje, alkohola, nevezivanja pojasa i slično“, naglašava Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja.

Saobraćaj se u današnjem sistemu obrazovanja vrlo skromno izučava.

„Izučava se u prvom razredu kroz predmet Svet oko nas, ima 4 časa su odvojena za saobraćaj, ali deca tu više uče teme koje su opšte“, kaže v.d. direktora Agencije za bezbednost saobraćaja Duško Pešić.

Zato, već godinama ponavljaju isti zahtev – uvesti poseban predmet o saobraćaju. Ali postojeći propisi nalažu drugačije – učenje o saobraćaju kroz propisani sadržaj. Nadležni poručuju da ima dovoljno časova kroz četiri predmeta, kao i vannastavne aktivnosti.

„Mi imamo ovakvu obrazovnu politiku koja je usmerena na realizaciju i razvoj međupredmetnih kompetencija koja negde ne predviđa uvođenje novog predmeta nego prožimanje sadržaja kroz različite predmete u cilju razvoja funkcionalnih znanja i međupredmetnih kompetencija“, kaže načelnik Odeljenja za poslove predškolskog i osnovnog obrazovanja i vaspitanja Slavica Jašić.

Novom strategijom o bezbednosti saobraćaja, kao i prethodnom, bezbednost dece je prioritet, poručuju iz MUP-a. Cilj je da nemamo nijedno dete poginulo u saobraćaju.

Međutim, od početka godine na ulicama Srbije u saobraćajnim nesrećama povređeno je 1.063 dece, a život izgubilo osmoro dece.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar