Brnabićeva na Međunarodnom izvoznom forumu u Moskvi

Međunarodni izvozni forum se održava od 2012. godine i ima za cilj promociju izvoza ruskih proizvoda, zato se i održava pod sloganom „Proizvedeno u Rusiji“.

Ove godine, međutim, značajno mesto zauzima i naša zemlja. Predsednica Vlade Srbije je zajedno sa predsednikom Vlade Ruske Federacije otvorila forum i zajedno su posetili izložbu u okviru koje je važno mesto zauzeo i projekat „Beogradski dijametar“.

Reč je o projektu koji bi trebao da unapredi beogradski voz, da rekonstruiše oko 200 kilometara železnica, a trebalo bi da ukoliko projekat bude potvrđen bude isporučeno oko 30 voznih jedinica i da se na taj način bolje povežu Lazarevac, Obrenovac i Mladenovac sa Beogradom.

Na otvaranju, premijerka Brnabić je poručila da je Rusija Srbiji o dalje važan partner iako Srbija stremi ka članstvu EU i pozvala ruske kompanije da investiraju u Srbiji, dok je predsednik ruske Vlade govorio o ciljevima ruske ekonomije za period do 2030. godine.

„2030. je već sutra, šta da radimo? To je pitanje, ali i tema ovog skupa. Danas se procesi odvijaju brzo, menja se struktura potrošnje, tera nas napred u razvoj digitalne industrije i da se poveća izvoz neenergetske robe za 70 odsto“, poručio je Mišustin.

Premijerka Brnabić je navela da je prvenstveno bilo reči o energetici i gasnoj infrastrukturi. 

„Konkretni projekti o kojima smo pričali su energetika i gasna infrastruktura, činjenica da od 1. januara ove godine zahvaljujući svim našim naporima i svemu onome što smo učinili u izuzetno teškoj 2020. godini na izgradnji gasne infrastrukture, naša zemlja je postala tranzitna zemlja, što je dodatna stabilnost i bezbednost, ali i dodatni prihod u budžet Republike Srbije“, istakla je premijerka.

Ukazala je da ćemo nastaviti gasifikaciju Srbije i da se uskoro očekuje potpisivanje sporazume sa „Gasprom njeftom“, odnosno NIS-om o „Petrohemiji“, ali i da su razgovarali i o infrastrukturnim projektima.

Brnabićeva je podsetila na značajnu saradnju Srbije i Rusije u oblasti inovacionih tehnologija, ali i proizvodnju vakcine „Sputnjik V“ u „Torlaku“.

Kada je reč o ekonomskoj saradnji, od jula je stupio na snagu sporazum o saradnji Srbije sa zemljama Evroazijske ekonomske unije, čime je za proizvode iz Srbije otvoreno tržište više od 180 miliona stanovnika.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar