Brnabić: Šteta u EPS-u koštaće manje nego restrikcije 2012.

Premijerka Brnabić kaže da se još računa koliko će nas koštati sve ono što se dešava u EPS-u i da ćemo na kraju zime videti kako smo prošli.

„Za sada mogu da kažem da košta mnogo manje nego 2012. godine kada smo imali restrikcije struje za privredu i kada nas je dan koštao stotine miliona evra“, rekla je Brnabićeva.

Dodala je da tada niko nije pitao ni ko je kriv, ni koliko košta, ni ko je odgovoran niti da li će neko podneti ostavku ili će biti smenjen.

Brnabićeva je rekla da se Srbija danas mnogo promenila u odnosu na 2012. godinu i da sada imamo mnogo odgovorniju vlast, ali i slobodu medija.

„Danas mediji to mogu da pitaju, slobodniji su, mogu da traže odgovornost, tada to nije bilo moguće“, rekla je premijerka.

Ponovila je da će se videti koliko će ovo koštati državu, ali da je najvažnije da je sistem sada stabilan i da nemamo restrikcije.

„Mnoge države imaju restrikcije ili ih najavljuju. Mi se i dalje borimo i verujem da ćemo uspeti da ovu zimu izguramo bez ikakvih restrikcija, bilo električne energije ili gasa“, dodala je premijerka Brnabić.

Nismo se obavezali Rio Tintu, ali bivša vlast je obavezala državu 

Premijerka Brnabić je, na pitanje novinara zašto ne može potpuno da se obustavi projekat „Jadar“ Rio Tinta i da li se država obavezala prema toj kompaniji pa sada ne može da povuče taj projekat, rekla da se sadašnja vlast ni na jedan način nije obavezala, ali da je prethodna vlast obavezala državu.

Brnabićeva je objasnila da je prethodna vlast od 2004. davala dozvole Rio Tintu, koji je u skladu sa zakonom i odobrenjima vlade ulagao u taj projekat i da sada država ne može da ih otera iz Srbije.

Na pitanje kako se država nije obavezala kada je taj projekat predviđen Uredbom o prostornom planu, rekla je da ta uredba ne predstavlja nikakav problem i da ne znači ništa posebno, odnosno da ne znači da će taj projekat biti i realizovan.

Ta uredba predviđa jedan dokumenta – prostorni plan kako bi Rio Tinto znao za koji prostor da uradi Studiju o proceni uticaja na životnu sredinu.

Brnabićeva je objasnila da je Rio Tinto došao u Srbiju 2004. godine i pitao vladu da li može da radi istraživanja i uloži novac u to i dobio odobrenje, pa 2006. pitao da li može da proširi teritoriju istraživanja, uloži još novca i tako sve do 2012. godine, kada je ta kompanija tražila dozvolu da radi i velike bušotine i dobila dozvolu.

Premijerka ističe da je Rio Tinto do 2013. uložio između 150 i 200 miliona dolara i sadašnja vlast nije mogla da im kaže – hvala, ali ne možete dalje da radite i idite iz Srbije, pošto su radili sve u skladu sa zakonom i dobijali dozvole od vlade i ulagali novac.

„Da li mislite da Rio Tinto ili bilo koji drugi investitor neće tužiti državu i tražiti da se taj novac vratio ili mislite da je potpuno normalno i moguće da neko uloži novac na osnovu dozvola koje je dala vlada i da mu se onda kaže – hvala vam mnogo i doviđenja, mi ne želimo da nastavimo i niko nikome ništa ne duguje“, zapitala je premijerka.

Kako je rekla, kada je država 2004. dala prvu dozvola za istraživanja mi smo se obavezali jer su ti ljudi uložili novac.

Premijerka je rekla da jedna ozbiljna država ne može da otera investitora koji je za nešto dobio dozvolu po zakonu.

Dodala je da je vlada jedino promenila u zakonu to da sada možemo da naplatimo za istraživačke radove, što ranije nismo mogli.

„Nismo dali dozvolu za rudnik, sve zavisi od studije“, naglasila je Brnabićeva.

Takođe, rekla je da ona nije nadležna za komunikaciju sa Rio Tintom iako je imala brojne sastanke s tom kompanijom, kao što i nijedan član vlade nije zadužen sa bilo kojim investitorom pojedinačno.

„Što se tiče toga da li je bilo šta potpisano na osnovu čega imamo obaveze prema Rio Tintu, takav dokument ne postoji“, naglasila je Brnabićeva.

Rekla je da je u često spominjanom memorandumu u vezi s tim projektom eksplicitno navedeno da moraju da se poštuju zakoni Srbije i najviši standardi za zaštitu životne sredine.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar